Vinterså bondbönor och annat tåligt - Flora Mea

Vinterså bondbönor och annat tåligt

Vinterså bondbönor och annat tåligt

Bondbönor hör till det mest nyttiga, prisvärda och användbara grönsaker vi kan odla och har historiskt använts som basföda långt tillbaka i tiden. Numera har bondbönan med rätta flyttat in i de fina restaurangerna. De späda baljorna kan användas hela, små gröna bönor är en delikatess i marinad med vitlök och örter. Större bönor passar bra i grytor, soppor, potatismos eller malda som bönfärs. Bönorna kan kokas och frysas in eller torkas för vinterförvaring. Bondbönor kan också odlas som skott att ätas färska året runt. Vintertid odlas skotten inomhus i högre odlingszoner.

Fröna gror redan vid fyra, fem grader och kan sättas på friland så snart tjälen gått ur jorden. Vid 1 dm höjd kupas de. Beroende på sort blir de runt 100 cm höga och tar gärna stöttning av potatis om man sätter varannan rad. Lägre sorter behöver ej stöd. Baljorna skördas efter hand hela sommaren och klipper man ner i slutet av säsongen kan man till och med få en andra skörd. Ibland kommer ohyra i topparna vilket man kan förebygga genom att nypa av de översta fem centimeterna strax innan blomning.
De flesta sorter har snygg vit blomning med gröna bönor som 'Luz de Otono' medan ‘Red Epicure‘ sticker ut med röda bönor och vackert rosa blomning.

Fler grödor som lämpar sig att vinterså nu är morötter för tidig skörd, spenat, haverrot, svartrot, palsternacka, rotkörvel, dill och persilja. 

I bloggen kan du läsa mer om vintersådder.

Anette Brunsell

Populärt just nu