Bladverket träffar Skolvägens Flora

Bladverket träffar Skolvägens Flora

Berätta lite om dig själv

Jag heter Emilia, 32år, tre-barnsmamma, kattmamma och fruga. Jag bor ett stenkast från Borås men jag har mina rötter i Falkenberg. Vi bor i en vit lagom stor enplansvilla från 50-talet med en lagom stor trädgård. Hus och trädgårdsägare har vi varit sedan 12 år tillbaka. Största delen av min vakna tid är jag med familjen eller påtar i trädgården på ett eller annat vis. Jag njuter extra mycket av långa frukostar, en god fika eller kvalitetstid med familj och vänner.

Hur började ditt intresse för odling och trädgård och vad är det som driver din passion?

Jag har alltid haft ett brinnande intresse för trädgård och odling. När jag var barn ville jag bo på den stora skogskyrkogården i Falkenberg för jag tyckte det var så prunkande vackert med all växtlighet som fanns/finns där.

Jag sålde gärna egenplockade buketter av skogsstjärna och förgätmigej ute vid vägen som barn och jag och mina grannar skapade även våra egna rabatter i skogen intill där vi bodde.

När vi blev husägare återupptog jag sakta men säkert mitt trädgårdsintresse och har idag en lagom liten snittblomsodling, växthus och en köksträdgård. För mig är trädgård lycka, återhämtning och hårt arbete på samma gång. Att påbörja ett projekt som man sedan ror i land är tillfredställande och det är det som driver mig framåt.

Kan du berätta om ett trädgårdsprojekt som du är särskilt stolt över?

Utan tvekan min KÖKSTRÄDGÅRD.En köksträdgård är bland det mest givande man kan göra i sin trädgård. En perfekt plats för våra pollinatörer och ett fint ställe att samplantera blommor och grönsaker. Blommorna drar till sig pollinatöer och som tack för maten pollinerar dom även dina övriga grödor. För mig är det även viktigt att värna om miljön i mitt sätt att arbeta i min trädgård och jag använde mig av no-dig-metoden till en del av min köksträdgård. No-dig-metoden är verkligen ett enkelt sätt att arbeta och jag rekommenderar alla att prova denna typ av uppbyggnad av rabatter och odlingsbäddar.

Dina foton ger ett intryck av att du tänker igenom vad du vill med varje photo. Hur ser din process ut när du tar en bild?

Det som pockar på mitt intresse när jag går in på ett konto på instagram är ett fint och genomtänkt flöde. Ett flöde skall inte kännas massproducerat och ansträngt. När jag publicerar ett inlägg i mitt flöde har jag oftast en tanke med både bild och text vilket är viktigt för mig. Först får jag en tanke med ett foto och därefter kommer texten.

Texten skall komma från hjärtat och vara genomtänkt.

Vad är dina tips till andra som vill lära sig att skapa samma stämning och känsla i sina foton?

Skaffa en kamera eller telefon med lite extra bra kamera. “Lek” med kameran och telefonen så kommer skapadet och ideérna. För mig är det inte bara att knäppa av ett kort så är det bra. Det är viktigt att fotot känns genomtänkt och “arbetat” då kommer den fina känslan och stämningen i fotot.
 

Under 2024, vilka växter ser du mest fram emot att odla?

Jag har några nya dahlia-sorter som jag ser mycket fram emot.

Både frölingar och knölar.

Vad är det du gör annorlunda idag jämför med för 3 år sedan och varför?

Jag är mer strukturerad nu än för tre år sedan. Jag odlar i större skala och jag är mer påläst på det jag gör. Jag kallsår och direktsår mer än för tre år sedan. Jag vill verkligen slå ett slag för kallsådder och dess fördelar. Ett odlingssätt som efterliknar naturen och ger fröerna precis vad det behöver.Tillsammans med sol och värme utvecklar sig plantan långsamt till en välmående planta. Ett odlingssätt som dessutom tar lite plats och är avhärdade och klara vid utplatering. 
 

Hur ser du på framtiden för din trädgård, och har du några spännande projekt på gång?

Jag har många drömmar och tankar med min trädgård men det kommer nog få värka fram med tiden. Vi har gjort mycket i trädgården de senaste åren och i år blir det “bara” några mindre projekt , bland annat skall vi få till en rejäl kompost i anslutning till vårt växthus och odlingsbädd.

Vilka personer, böcker eller medier har inspirerat dig mest i ditt trädgårdsarbete?

En person som visade mig livets grönskande stig från barnsben var min farfar. Hans trädgård är fylld av perenner, äppelträd och odlingar i växthus. Jag kan än idag känna doften i hans växthus med solmogna tomater och gurkor.

Jag inspireras även mycket av instagram. Det finns både stora och små konton som jag följer som inspirerar mig.

Vem skulle du vilja läsa om i vår serie Bladverket? Är det någon du är extra nyfiken på?

Jag skulle vilja att ni intervjuar @fleurano som är en intressant person och som sitter på mycket kunskap om dahlior. 

Om man vill följa dig i sociala medier, var hittar man dig?

Instagram : @skolvagensflora

 

 Av Joakim Djurberg

Populärt just nu