Bladverket träffar Camillas Trädgård

Bladverket träffar Camillas Trädgård

Berätta lite om dig själv

Hej, hej, jag heter Camilla, är 52 år och älskar odling och trädgård. Jag har en härlig skogsnära trädgård ca 5 mil norr om Göteborg. Där odlar jag mängder med chili, tomat och andra grönsaker. Men även fleråriga växter som till exempel mina gigantiska agapanthus, chokladblommor, änglatrumpeter, fuchsia, dahlia, begonior och klockviolbuske har en given plats i mitt hjärta och i min trädgård. Till vardags driver jag eget företag inom web och tryck tillsammans med min man.

Camillas alton med krukodlingar

Hur började ditt intresse för odling och trädgård och vad är det som driver din passion?

Mitt intresse för odling började för över 20 år sedan med en högst vanlig röd chilifrukt från Hemköp. Den där frukten lämnade vi över till svärmor tillsammans med lite andra matvaror vi hade kvar i kylen inför 6 månaders boende och distansarbete från Thailand. När vi kom tillbaka hade hon planterat frön från den frukten vilket resulterade i min allra första chiliplanta. Jag döpte sorten till Chili Casa och från den dagen var jag fast. Än idag odlar jag Chili Casa tillsammans med 100 tals andra chilisorter. När vi sen köpte hus 2008 så utökades det där chiliodlandet till att omfatta så mycket mer. Jag blev direkt totalförälskad i trädgården trots att den var nästan helt igenvuxen och där och då, på första visningen en kall marsdag föddes mitt trädgårdsintresse och på den vägen är det.

Vad det är som driver mig. Ja, men det är nog lyckan och tillfredsställelsen att få pyssla med små plantor, se dem växa upp och sen få skörda frukterna eller få njuta av praktfull blomstring. Att bara få vara i en trädgård ger ju dessutom så oerhört mycket återhämtning för både kropp och sinne.

Nyskördad chili

Kan du berätta om ett trädgårdsprojekt som du är särskilt stolt över?

Det första som poppar upp i huvudet är vår ”trädgård i trädgården / ute fast inne rummet” som jag lite långrandigt kallar det. Det är helt enkelt projektet att varje år förvandla vår största altan på drygt 80 kvm till en grönskande oas med mängder med både ätliga och blomstrande växter i kruka. Det är en otrolig skön känsla att bara vara i alla små gröna oaser som växterna formar. Det är också ett sätt att komma runt att vår tomt är extremt kuperad samt vår önskan att den till stor del skall få vara ganska vild och naturlig, vilket gör att det inte finns så många bra ytor för odling i trädgården trots att den är ganska stor. Jag har visserligen en stor odlingsbur med flera upphöjda odlingslådor, ett litet växthus och ett grönsaksland på friland. Men det räcker inte på långa vägar till framför allt alla de chili och tomatplantor jag har. Så lösningen har blivit att odla mycket i stora krukor, vilket har visat sig vara ett riktigt lyckat koncept på alla plan. Det blir helt enkelt en kombo av nytta och nöje kan man säga. 

Camillas egen chili

Under 2024, vilka växter ser du mest fram emot att odla?

Fortfarande efter 20 år så är det varje år chili som jag ser framemot att odla allra, allra mest. Jag helt enkelt älskar chili och faktum är att vi i stort sett äter chili till alla måltider, alla dagar i veckan. Gärna mina egenmalda chilikryddor, men färsk, inlagd, stekt och kokt chili är aldrig fel det heller. Det finns helt enkelt minst en chili för varje tillfälle. De kan vara milda, söta, peppriga, starka, fruktiga, blommiga i alla möjliga färger och former. Men med det sagt så är ju mina stora agapanthus (eller Afrikas blå lilja och kärlekslilja som de också kallas) också en favorit. Bland väldigt många andra fleråriga favoriter inser jag nu. Men om vi håller oss till chili och Afrikas blå lilja, så är den äldsta liljan just nu 13 år gammal och den andra, som är en delning av den äldre, är 8 år. De har tacksamt nog blommat varje år trots att jag gör tvärtemot vad många anser är rätt. Jag är inte alls rädd för att kapa rötterna och jag låter dem ha stora krukor och ger dem massor av näring.

 

Chiliplantor

Vi som följer dig får både se och läsa mycket om chili och tomater. Berätta lite mer om var intresset kommer ifrån och hur du tror det kommer utvecklas framåt

Ja, det var ju den där Chilin från Hemköp som fick mig fast för Chili. Sen har det bara rullat på med fler och fler sorter. Intresset för tomatodling har däremot smugit sig på de senaste 5 åren kanske. Mycket tack vare att jag fått så många fina odlarvänner på Instagram som delat med sig av sina fantastiska tomatsorter. Faktum är att jag ensam brukar sätta i mig minst ett kilo tomater i veckan. Så att inte älska att även odla tomat vore lika tokigt som att natt skulle vara dag.

Hur det kommer utvecklas framöver är spontant ”åt skogen” (tänkte jag säga). Men skämt åsido så blir det bara mer och mer sorter och plantor för varje år. Så en önskvärd utveckling vore väl att jag börjar begränsa mig lite. Fast det har jag nog tänkt varje år ganska många år så vi får se.


Vad är det du gör annorlunda idag jämför med för 3 år sedan och varför?

Jag krånglar nog inte till det lika mycket skulle jag tro och vågar experimentera mycket mer. För överlag så finns det egentligen inget rätt eller fel när det gäller odling och trädgård. Alla sätt är bra så länge det fungerar. Så att våga prova nya sätt eller att göra det som känns rätt i magen, även om andra säger annat, det är nog en insikt som vuxit till sig mer och mer.

Tomater

Hur ser du på framtiden för din trädgård, och har du några spännande projekt på gång?

Årets tada, spännande projekt är att inte ha något projekt alls. Att försöka bara vara lite mer ”här och nu” och bara njuta av trädgården. Inte rusa runt och fixa både högt och lågt. Visst låter det bra, men det återstår att se hur jag skall lyckas ro det i land. Men just i år är det ett måste eftersom ryggen bråkar med mig en hel del just nu, så det kommer bli hårda prioriteringar på vad som kan/måste göras och vad som kan vänta skulle jag tro. När det gäller framtiden för trädgårdsskötsel så är i alla fall min ambition att ha en så naturlig trädgård som möjligt, som är till nytta och nöje både för mig och de djur och insekter som finns i och runt trädgården.

Camilla

Vilka personer, böcker eller resurser har inspirerat dig mest i ditt trädgårdsarbete?

Helt klart är det inspirationen jag fått från alla fantastiska odlar- och trädgårdsvänner jag mött på framför allt Instagram. De finns en oändlig uppsjö av kunskap bland odlare och trädgårdsentusiaster runt om i världen på Instagram, som jag är väldigt tacksam att jag fått chansen att inspireras av.

Vem skulle du vilja läsa om i vår serie Bladverket? Är det någon du är extra nyfiken på?

@solskensfarmen hade varit kul att få veta mer om. 

Om man vill följa dig i sociala medier, var hittar man dig?

Du kan följa mig på Instagram @camillastradgard.se

 

 Av Joakim Djurberg

Populärt just nu