indoor gardening

Vinterodling inomhus: tips och tricks för att odla gurka och tomat

Vintermånaderna behöver inte vara en paus för trädgårdsintresserade! Tack vare självvattnande krukor och växtbelysning kan tomat och gurka odlas inomhus med lätthet och framgång. Att kunna plocka en egenodlad tomat i förbifarten i januari är en ynnest och att se gurkan slingra sig inomhus när det är vinter ute ger en känsla av hopp om vårens värme och grönska.

Tomat och gurka är värmeälskande växter som inte tycker om när temperaturen stiger under tio grader. Därför ses de oftast som ettåriga grönsaksväxter under sommarhalvåret. Men med rätt förutsättningar kan dessa även växa fritt inomhus under årets kallare perioder. Nyckeln till framgång ligger i att skapa de rätta förutsättningarna vilket innebär tillräckligt med ljus, värme, vatten och näring.

När det kommer till valet av sorter är det viktigt att tänka på att stora, höga växter ofta kräver mer stöd och belysning än deras mindre motsvarigheter. För tomater är mindre sorter, vilka ibland kallas kruktomater, optimala för inomhusodling. Gurkor kan även odlas inomhus, men det är viktigt att välja sorter som inte ger för stora frukter. Mindre frukter klarar sig bättre inomhus.

Sådd sker i normal ordning, precis som för utplantering. Om du ska odla i självvattnande kruka med jord, sår du direkt i krukan. Jorden fuktas under groningen. När fröet har grott börjar växtbelysningen användas för att hjälpa till med tillväxten.

När det kommer till skötseln, påminner inomhusodling mycket om den traditionella utomhusodlingen. Planterna vattnas när det behövs och efter cirka tre veckor kan näring tillsättas till vattnet. Beroende på plantans art kan extra stöd vara nödvändigt. När plantorna är redo att blomma kan det vara nödvändigt att hjälpa dem pollineras, då pollen inte naturligt når plantorna inomhus. Detta kan åstadkommas genom att skaka lätt på plantorna eller att försiktigt dutta ett finger mellan blommorna.

Införandet av sjukdomar och skadedjur inomhus är nästan oundvikligt för långvariga odlingar, särskilt för gurkor. När detta uppstår, rekommenderas det att helt enkelt slänga plantan. Men med lite försiktighet kan du fortfarande njuta av färska, juicerika grönsaker inomhus under vinterns kalla månader.

Populärt just nu