Groddar är så mycket mer än de vi hittar i matbutiken och väldigt lätta att odla själv. På en vecka har man färdigt grönt som varken behöver särskild odlingsplats, eller speciell utrustning. En vanlig glasbruk, ett durkslag och köksbänken duger bra. Fröna väcks genom blötläggning under natten, sen sköljs fröna två gånger om dagen. När de är tillräckligt stora förvaras de i kylen.
Förutom att de är ännu mycket näringsrikare än de fullvuxna grödorna, bidrar de med smak, färg och fräschhet till vintermåltiderna och de kan användas på hur många sätt som helst. De flesta passar bra som tillbehör på tallriken, i salladen, på ostsmörgåsen, i smoothien eller varför inte sätta fram några skålar med olika groddar på julbordet.
Fänkålsgroddar med sin milda lakrtitssmak kan nästan ätas som godis medan bockhornsklöver har en dragning åt curry och passar extra bra till äggrätter och kyckling.
Mungbönornas groddar är matiga, kan förvällas lätt och frysas i portionsförpackningar. Goda i alla möjliga grytor, särskilt det asiatiska köket.
Rädisa och rättika har ett litet bett som även de vuxna grönsakerna kan ha och kan ha en snygg rosa ton.
Alfalfagroddarna har en lätt kålsmak och är bra som daglig bas, men det finns mycket mer att upptäcka i groddarnas värld. Kika in och hitta dina favoriter!