Odla din egen aubergine från frö - Flora Mea

Odla din egen aubergine från frö

Det är nåt alldeles särskilt med att odla de här spännande, lätt mystiska auberginerna man är van vid från grönsaksdisken, att själv så, få uppleva plantorna utvecklas och skörda egna mörkt lilatblänkande frukter som blir så goda i baba ganoush (aubergineröra), men man kan också steka, rosta, laga alla möjliga gratänger och pastarätter. Låt det vackra skalet sitta kvar. Det är där nyttigheterna finns.

Faktum är att aubergine är en lättodlad växt som trivs bra på balkong och uteplats i soligt, skyddat läge eller växthus om man har tillgång till ett sådant. Själva plantorna är dekorativa med sin trädform, stora ludna blad och blommorna som skvallrar om släktskap med både chilipeppar och potatis.

Plantorna förgros i januari-februari och skolas ut en och en. Beräkna minst ett kärl på 20 liter till slutplanteringen, blanda gärna upp jorden med långtidsverkande gödsel eller använd flytande gödsel från första blomningen. I växthus kan man få hjälpa till med pollineringen genom att dutta lite med en mjuk pensel från blomma till blomma. Det kan vara lagom att spara max tre sidoskott som får bilda grenkrona, resten tas bort. Din kärlek och omsorg kommer att belönas rikligt med läckra frukter. Man vet att de börjar bli mogna när de inte längre känns hårda utan ger efter något när man kramar dem försiktigt i handen.

Många auberginesorter är mörkt lila som jättestora ‘Beatrice’ på över 500 gram, men det finns ett stort utbud med alla möjliga former, färger och höjder. ‘Patio mix’ innehåller fyra sorter från vita äggliknande ´F1 Ivory’ till mörkare ‘F1 Jackpot’, F1 Pinstripe’ och ‘F1 Amethyst’. Samtliga tidiga vilket är en fördel för vårt klimat.

- ANETTE BRUNSELL

Populärt just nu