sunny plants

Växter som älskar solen: en guide för trädgård och balkong

Det finns en mängd växter som är perfekta för soliga trädgårdar och balkonger och tanken med denna artikel är att hjälpa till att välja rätt växt för rätt plats, och därmed skapa en frodig och blommande solträdgård. Om en växt har hamnat i skugga trots att den föredrar sol, kommer den aldrig att bli så vacker som den skulle kunna vara, och vissa blommar inte ens. Samma sak gäller för en växt som är avsedd för skuggiga områden men istället placerats i solen.

Ibland räcker det inte bara med att titta på väderstreck när man ska plantera, stora träd kan skapa skugga mitt på dagen även på solljus platser. Det rekommenderas att faktiskt gå ut och undersöka hur mycket sol och skugga den tänkta platsen för planteringen har under olika tider av dagen och året.

Det finns många växter som gillar full sol och klarar lite torka, perfekta för soliga och torra lägen. Bland annat finns det flera sorter av sommarblommor och ettåringar som blommar intensivt på soliga platser. Dessutom, för de som gillar att odla ätbart, rekommenderas bland annat melon, tomat, gurka och zucchini för soliga platser. Även vissa örter, som basilika, salvia, timjan, oregano och rosmarin, trivs i solen.

Det finns också flera buskar och klätterväxter som trivs i solen och klarar av torka, inklusive Buddleja (även känd som fjärilsbuske) som ger en stor skörd av blommor varje år och så kraftig att den behöver klippas ner på våren.

För att odla i krukor räcker det inte med endast planteringen, det krävs bra jord och regelbunden vattning, särskilt de första veckorna. När växterna är etablerade, kan du fylla upp krukan med näring och sedan gödsla vid behov under sommaren.

Populärt just nu