fall plants

Växter för höstrabatten och krukorna: Tips och tricks

Hösten har definitivt anlänt. Trots idéer om att den ännu är borta, så faller gula löv från björkarna och nätterna har börjat bli riktigt kalla. Men hösten är även en tid för att glädjas åt de vackra höstväxterna! Jag gillar själv att plantera perenner i mina krukor, och låta de vara där år efter år. Länge har jag haft en bas av olika växter, mestadels bladväxter och lökar, som jag behåller år efter år och endast byter ut vissa delar av när säsongen skiftar.

En av mina favoritväxter för denna bas är Alunrot. Andra rekommendationer inkluderar gräs och Murgröna, samt Ormbunkar för krukor som står i skuggiga positioner. Kom bara ihåg att undersöka vilken odlingszon du befinner dig i, eftersom vissa växter, som Murgröna, inte är perenna i alla delar av Sverige. På vårarna kan en bas av Murgröna och Alunrot kombinerat med lökar och Pensé bli otroligt vackra. Mina favoritlökar att använda i krukorna är Narcisser och Tulpaner.

En annan växt jag tycker om att ha i mina krukor under hösten är Arons Skägg, som även kan tas in och användas som krukväxt. Ett annat tips för höstkrukorna är att använda Liten Kärleksört, som kan antingen stanna i krukan hela året runt eller planteras ut i rabatten senare.

Till sist vill jag även rekommendera att använda Salvia i dina krukor. Den är en otrolig växt att ha i krukan, är ätbar, luktar underbart, ser vacker ut och är perenn i de lägre zonerna. Anledningen till att jag främst använder perenner i mina höstkrukor är att jag gillar tanken på att 'återvinna' plantorna. Antingen i samma kruka genom att bara byta ut vissa sorter, eller för att sen plantera ner i rabatten.

Populärt just nu