roses

Odla rosor i svåra förhållanden

Det är en vanlig missuppfattning att rosor endast växer under optimala förhållanden, till exempel soliga platser i en mild klimatzon. Trots att somliga rosor kan vara känsliga och svårskötta finns det flera sorter som är särskilt anpassade för att tolerera svåra växtförhållanden. Dessa rosor kan tåla skugga och hård vind, de är självförsörjande och behöver inte beskäras eller gödslas till övermått. Vissa sorter blommar trots svåra väderförhållanden, till och med fram till frostens ankomst.

Det finns en ros designad för alla trädgårdar och klimatzoner. Ett exempel är en zon 7 ros, ''Blanc Double de Coubert'', som klarar även zon 8 i skyddade lägen. Denna sort blommar med stora vita, halvfyllda till fyllda blommor som lyser upp trädgården och blir ett fantastiskt inslag i skuggan. Den är vind- och salttålig och resistent mot rådjur på grund av dess läderartade blad och taggiga grenar.

En annan ros att beakta är ''New Dawn'', en klätterros som klarar zon 5-6 och är remonterande, d.v.s. blommar flera perioder. Detta är en av de få klätterrosorna som klarar skugga bra, och kan till och med klättra och blomma fint på norrsidan av en byggnad. ''New Dawn'' får ljust rosa blommor med en silvrig nyans och blommar från midsommar tills frosten kommer

Många rosälskare har ''Hansa'' som favorit. Den är även den både skuggtålig, vind- och salttålig samt råddjursresistent. ''Hansa'' blir ungefär 2 meter hög och lika bred och blommar med fyllda, cerisefärgade rosor.

Det finns även många andra typer av rosor som står utmärkt i svåra lägen. Till exempel ''Madame Boll'' och ''Louise Bugnet'' som, trots att de har olika växtförhållanden, står mot starka vindar och skuggiga ställen på ett enastående sätt. Oavsett omständigheterna går det att hitta den perfekta rosen för alla trädgårdar.

Populärt just nu