May garden

Vårträdgården under maj månad: från plantering till skötsel

Maj, när knopparna spricker, solen värmer och kvällarna blir längre, är en hektisk tid för trädgårdsmästare. Denna tid på året innebär sådd, plantering, gödsling och mycket mer. Men detta året skiljer sig en smula från tidigare år. Temperaturen är nämligen ovanligt låg, speciellt i zon 2, vilket innebär att allt är senare än vanligt. Detta kan dock ha sina fördelar. Blomningen blir långsammare vilket gör att vi får mer tid att strosa runt i trädgården, och uppskatta vårblommorna innan de vissnar.

Men trots den sena våren finns det mycket som behövs göras i trädgården. De luktärter som såtts inomhus och toppats är redo för att flyttas ut. Trots kylan och risk för frostnätter är de tåliga och behöver inte avhärdas. De kan stå kvar i sina krukor ett tag till.

En annan del av vårskötseln i trädgården är att gödsla rabatterna, vanligen med kogödsel. Detta är en långvariga metod för att ge både mullämnen och näring. Kogödsel går åt mycket, då den används för alla rabatter, men även för tomater och gurkor, i köksträdgården som grundgödsling, och för att toppa krukorna med säsongsblommor.

Sådd är en annan viktig uppgift under maj månad. Sömntuta och solrosor är klara för att sås. De sätts vanligtvis inomhus och flyttas ut när de har växt tillräckligt. Denna metod används främst för att skydda mot sniglar, som kan orsaka problem för de unga plantorna.

När det kommer till örter så bör vissa av dem, till exempel basilika, stå inomhus ett bra tag till. Basilikan föredrar nämligen, till skillnad från andra växter, varmare temperaturer. Under denna period kan även en del av skotten toppas. Topparna sätts sedan i ett glas vatten till rotningsprocessen är igång, varefter de planteras i jord. På så vis får man nya plantor.

Under vår och försommar får man inte glömma att vattna sina planteringar. Trots att det kan kännas fuktigt är det oftast torrt i jorden, och växter som Flox kan bli angripna av mjöldagg om de inte blir tillräckligt vattnade tidigt på våren.

Till sist är det viktigt att tänka på att även ta sig tid att njuta av trädgården under denna tid. Att mysa runt i trädgården, ta in alla vårens dofter och uppskatta den vackra blommningen är en del av trädgårdslivet.

Populärt just nu