dahlia flowers

Så odlar du underbara dahlior

Dahlior är en favorit i många trädgårdar för deras levande färger och otaliga variationer. Populära hos zon-härdiga odlare, har dahlior setts ett uppsving i uppseende och intresse de senaste åren. De är enkla att odla, vackra att se på och kommer i massvis med olika färger, former och storlekar. Om ni är sugna på att lägga till dessa underbara blommor i er trädgård, läs vidare för all den information ni behöver.

För att odla dahlior, finns det många olika metoder, men den mest populära metoden i Sverige är att odla från knölar eller köpa färdiga plantor. Även om det går att odla från frö eller stickling, är detta mindre vanligt och tar längre tid. Att lyckas med dahliaodling kan göras så komplicerat eller enkelt som ni önskar.

En annan viktig aspekt av dahliaodling är den tidiga vår-odlingen inomhus. Det kan göras i påsar med jord, vilket sparar mycket plats och är enkel att hantera. När plantorna börjar växa, vattnas de mer, och när risken för frost är över kan de planteras utomhus. Genom att långsamt vänja dem vid utomhusklimatet under en vecka, med perioder utomhus under dagen, kommer de anpassa sig bra.

När det gäller valet av sort, beror det helt på dina personliga preferenser. Med dahlior kan man verkligen välja efter smak och tycke, och variationen i höjd, blomform och färg gör urvalet ännu större. Men kom ihåg, högre sorter kan behöva stöd.

Vård av dahlior är ganska enkel - de gillar sol, värme, vatten och gödsel. De behöver mycket mer vatten än perenner eller buskar, särskilt under varma somrar. Tänk på att alltid gödsla och vattna regelbundet. Och ju fler blommor du plockar, desto fler får du.

När hösten kommer, frosten kan vara förödande för dahlior. Vid första tecknen på frost, klipp bort allt ovan jord, gräv upp knölen, skaka av jorden och låt vila inomhus. Det finns flera sätt att övervintra dahliaknölarna, men viktigast är att förvara dem i ett svalt och torrt utrymme till nästa vår.

Dahlior kan bli en vacker del av din trädgård med rätt omvårdnad och kunskap. Lycka till med din dahliaodling.

Populärt just nu