gardening

Trädgårdslivet i januari: planering, sådd och skötsel

Med ett nytt år kommer alltid nya odlingsmöjligheter. För trädgårdsentusiaster är ofta januari månad då det börjar pirra i odlingsfingrarna och längtan efter vår väcks till liv. Fastän januari är en lugn månad i trädgården, finns det ändå mycket att göra. Det är en tid för drömmande och planering och för vissa, möjligheten att gräva nya rabatter utomhus. Aktiviteterna kan och bör varieras beroende på vilken zon man befinner sig i och vad för egna möjligheter man har.

Det är nu som det nya odlingsåret tar sin början och dagarna börjar långsamt att bli ljusare. Tidigt i året är det dags för de första sådderna. Chili och paprikafröer bör planteras så tidigt som möjligt med tanke på deras långa utvecklingstid, speciellt för de som inte odlar i växthus.

Förutom chili och paprika är det också dags att så purjolök, kronärtskocka och vanlig lök. Att så lök från frö snarare än att sätta lök är ett roligt och prisvärt experiment. Varje sorts lök kan sås i sitt eget tråg för att hålla ordning på det hela. Genom att klippa ner löken några gånger under vintern och vår och att näringsvattna dem med svag dos behöver de inte planteras om.

Sådd av blommande växter och annat brukar ofta ske lite senare. För de som vill så pelargoner och penseér är det också hög tid att starta i januari.

Utomhus i trädgården är det fortfarande lugnt och förberedelserna för sådd är ofta i full gång. Om det har fallit snö är det en bra tid att skaka av buskar och träd för att skydda dem från att knäckas av snötyngden. Andra praktiska tips inkluderar att få ner vitlök och tulpaner i jorden om detta inte gjorts ännu och att exempelvis sätta upp färdigskördade buketter med snittblommor för att liva upp hemmet. Framförallt är januari är tid för att inspireras, längta och planera inför det kommande odlingsåret.

Populärt just nu