Trädgårdsarbeten att ta tag i under november

Trädgårdsarbeten att ta tag i under november

I mitten av november börjar skillnaderna i Sveriges avlånga landskapsklimat verkligen att visa sig. I norr kan det redan ha kommit snö, medan det fortfarande blommar sommarblommor i söder. Temperaturen kan hålla sig på upp till hela 18 grader, beroende på var i landet man befinner sig. Trots att vintern står för dörren, finns det alltså fortfarande gott om aktiviteter att syssla med i trädgården under hösten.

Höstens lugn är något som många trädgårdsälskare uppskattar. Allt som behöver göras kan göras idag, eller nästa vecka; det gör sällan någon större skillnad. På listan över höstuppgifter i trädgården finns bland annat att ta hand om perennerna. Om möjligt är det bäst att låta dem vissna ner av sig själva och klippa ner dem först under våren. Om de får stå kvar över vintern ger de inte bara skydd mot barfrost, utan även näring till marken. Men det är inte alltid detta är möjligt. Exempelvis om man har planerat att sätta en hel del nya lökar. Då kan det vara nödvändigt att klippa ner vissa perenner till marken. Ett tips är att klippa ner dem i små bitar och låta det ligga i rabatten. Detta ger mullämnen och näring till mikroorganismerna i jorden. Och om man inte hinner plantera alla lökar innan frosten kommer, så gör det inte så mycket. Sådana lökar kan fortfarande blomma några månader senare.

Hallonhäcken kan också gynnas av lite omvårdnad i november. Allt sommarhallon som gett frukt bör klippas ner. Hösthallonen kan däremot få stå kvar och klippas ner tidig vår. Detta gäller även när det kommer till perenner. De som blommar på sensommaren eller hösten bör delas upp på våren, och de som blommar på våren och försommaren bör delas på hösten.

Även rosor och pioner kan planteras under hösten. Dessa kan planteras i krukor, om man inte är säker på exakt var man vill ha dem ännu. De kan stå där hela vintern, bara de är utomhus.

Hösten är dessutom en bra tid att förbereda för vintersådd. Det innebär att fylla upp med ny jord och ta bort gamla växtdelar. Sedan kan det vara dags att sätta igång med klätterrosorna. Dessa behöver hjälp att klänga upp sig.

Men oavsett aktivitet i trädgården, är det avkopplande takt som gör höstens trädgårdsarbete så speciellt. Och även om det finns mycket att göra, så finns det inget som brådskar. Därför är det perfekt att ta med sekatören ut, sätta på en podcast och börja klippa ner det som ska klippas ner. En bättre terapi finns inte.

Populärt just nu