gardening in February

Trädgård i februari: Skötseltips, Återsådd och Plantering

Februari innebär en lugn period i trädgården. Det är tidigt på året, men ändå är det många saker som redan har påbörjats. Förberedelser inför våren är i full gång, men det är inte riktigt dags än att börja i full skala. Lökar och knölar har planerats, men fördröjningen är fortfarande inte igång. Trots detta ser man att ljuset börjar återvända och att första tecknen på liv börjar visa sig i trädgården.

Februari är en speciell månad för trädgårdsskötsel. Vädret kan skifta kraftigt, och ibland kan det kännas som om våren är här. Men det är viktigt att vara försiktig, för ett bakslag är alltid möjligt. När temperaturen är tillräckligt låg kan vintersådd vara ett alternativ, men om det är för varmt kan det vara riskabelt eftersom fröna kan börja gro för tidigt och sedan frysa tillbaka.

Inomhusodling är ett sätt att påskynda processen. Fönstertomater är exempel på växter som sätts tidigt. Dessa kommer att spendera största delen av sitt liv inomhus och behöver inte mycket för att frodas. De kommer att ge en tidig skörd. Traditionellt har dessa sorter börjat planteras i mars. Inomhusväxter som pelargoner behöver också skötsel under denna tid på året. De ska klippas, planteras om och skott tas.

Ute i trädgården sker det inte mycket just nu, men det finns fortfarande arbete att göra. Perennerna kan börja klippas ner, och även om det inte behövs just nu, kan det vara bra att göra det nu för att undvika stress senare. Klippen från perennerna används för att förbättra jordkvaliteten.

Experimentera med att driva kvistar inomhus är ett roligt projekt. Klipp bara några kvistar och placera dem i en vas med ljummet vatten. Inom en vecka kommer fantastiska knoppar att visa sig. Det samma gäller lökar som kan drivas inomhus för att liva upp hemmet.

Och glöm inte bort att njuta av förväntningen. Det kanske är lugnt nu, men våren kommer snart och det kommer att vara fullt upp i trädgården. Så låt förväntan byggas upp och förberedelserna fortsätta. När man ser de första tecknen på liv i trädgården kan man inte hjälpa att känna glädje och förväntan - vårtecken är snart här!

Populärt just nu