Trädågrdssysslor i mars - Flora Mea

Trädgårdssysslor i mars

Ljuset återvänder, men nu märks det verkligen att vi är ett avlångt land med snö, kanske dagsmeja i norr och fågelkvitter, vårblomning och bakslag i söder. Livsandarna börjar vakna och med dem längtan efter trädgård och odlingar. Om inte annat kan man alltid ta fram en skön stol och sätta sig i solen med en filt och fikakopp.

- Om snön börjar bli tung är det bra att skaka av den från känsliga småträd och buskar så att de inte knäcks.

-Ljuset gör att murgröna, buxbom och andra vintergröna växter i söderläge lätt torkar ut och blir ”solbrända”. Det kan också lura klätterväxter som, hortensior och rosor att vakna till liv alldeles för tidigt, att skugga dem med dubbel odlingsväv eller juteväv under de första vårmånaderna brukar hjälpa.

-Kalka gräsmattan, gärna ovanpå snön. Kalk gör det otrvisamt för mossorna.

-Dags att beskära äppel- och päronträd så tillväxten stimuleras och glesa ut så all frukt får ljus. Päronträd och gamla äppelträd som mest är till prydnad får man vara lite försiktigare med, men även de kan behöva lite försiktig ans där man tar bort dött och kanske ger stam och grenar en bra skrubbning med stålborsten för att få bort påväxt och sjukdomsalstrare som kan gömma sig i ytterbarken.

-Vinbärsbuskar, prydnadsbuskar som till exempel snöbär, buskrosor, schersmin och kornell mår bra av att glesas ut för att ge plats åt nya fina skott, medan andra buskar som parkrhododendron, spirea, snöbär, ölandstok med flera kan klippas ner helt med några års mellanrum för att bli vitala och spänstiga igen.

-Visset av perenner som stått kvar under vintern ger fortfarande skydd mot vårsol och kyliga nätter, men man kan börja rensa bort lite försiktigt.

-Om man inte klippte ner hallon och björnbär i höstas är det dags nu.

-Sparade hyacint- och tulpanlökar från i julas kan grävs ner så snart tjälen gått ur jorden liksom vinterns krukade julrosor.

-Se över fröerna och komplettera. Passa på att stratifiera fröer som behöver kyla för att gro och så tidiga grönsaker som morötter, bondbönor, haverot, svartrot, dill och persilja på friland under väv.

-Städa växthus och odlingsbänkar. Ställ in frostvakt och börja förgro sommarens utplanteringsväxter.

-Bort med vinterpynt och gammalt granris. Sopa trappan och pynta med björkris och pigga penséer.

-Gör en dörrkans av nerklippta vattenskott, murgröna och annat klipp från trädgården.

-Driv grenar och kvistar i blom. Körsbär, äppel, forsythia, vinbär, björk och hästkastanj brukar vara lätta att lyckas med, men man kan testa alla möjliga och använda det man rensat ur och klippt ner i trädgården.

-Hög tid att plantera om krukväxter och börja näringsvattna med halv dos. Passa på att ta sticklingar av fuchior och pelargoner.

-Håll utkik efter de första mördarsniglarna och den nya invasiva svarthuvade snigeln som sprider sig från mellersta Sverige, uppåt och söderut. Bekämpa på en gång!

Populärt just nu