Titta till övervintrarna - Flora Mea

Titta till övervintrarna

I januari, februari frestar det på att vara växt inte minst i vinterförvaringen. Nu gäller det att titta till övervintrarna i garage, källare, uterum och växthus lite extra. Jorden är utarmad, kanske ljuset varit för dåligt, luften är torr och solen börjar titta fram. När det blir några grader varmare kläcks all möjlig övervintrande ohyra som till exempel gröna löss, vita flygare, sorgmyggor och kan snabbt invadera en stackars nedsatt planta.

Hur mår bladen? Har fripassagerare flyttat in? Gärna sätta upp gula klisterark som vita flygare och sorgmyggor dras till. Fastnar det små kryp får man försöka identifiera vad det är och sätta in motåtgärd. Bäst är det förstås om man upptäcker angreppen i tidigt skede och lyckas sanera ordentligt innan det är dags för nysådder.

Det är bra att plocka bort skräp och visset där ohyra lätt kan gömma sig.

Gröna löss brukar jag kväva med en såpablandning som spejas på några gånger med en veckas mellanrum, samtidigt diskar jag ytterkrukor och fat. Pelargoner, fuchia, övervintrande chili, paprika, jätteverbena är såna som lätt råkar illa ut hos mig.

Nästa steg är omplantering, ge rötterna plats, näring, ta sticklingar och en ny härlig säsong har startat.- ANETTE BRUNSELL

Populärt just nu