Smarta tekniker för att odla klätterväxter (klematis)

Smarta tekniker för att odla klätterväxter (klematis)

Klätterväxter, speciellt de storblommiga sorterna av klematis, behöver en bra tillförsel av både vatten och näring. De frodas mest i väldränerad, mullblandad, näringsrik och fukthållande (men inte blöt) jord. Om vatten har tendens att stå still utan att sjunka, är upphöjd plantering ett effektivt alternativ. Man kan gödsla tidigt på våren med organiskt eller vanligt fullgödselmedel, för snabbare effekt, medan långtidsverkande gödselmedel kan appliceras under hösten. Klematis kan planteras när som helst på året, så länge jorden inte är frusen.

En vanlig myt är att dessa växter föredrar att ha 'huvudet i solen och fötterna i skugga', men det är mer komplext än så. Låga perenner, som fungerar bra för att skugga den nedre stammen av klematis, hjälper också till att behålla fukt i jorden. Riktigt varma söderlägen bör undvikas om inte lätt skuggande träd finns tillgängliga. Öster- och västerläge är mer förekommande, men det finns öven sorter som trivs bra i skuggigt norrläge.

Det är rekommenderat att placera plantan i en hink med vatten en stund före planteringen för att säkerställa att den är helt mättad med vatten. Vid plantering ska hålet vara 60 cm djupt och lika brett och placerade långt utanför eventuell praktvägg för att garantera att regnvatten kan täcka hela området. Jordblandningen där plantan placeras bör vara 10 cm under jordytan, vilket innebär att ungefär 2 bladpar kommer under jord. Detta bidrar till bildandet av nya skott och rötter från den underjordiska stammen.

I samband med planteringen bör man trimma stammen till cirka 20 cm höjd. De storblommiga sorterna bör trimmas hårt även andra året efter plantering, det bidrar till en mer förgrenad planta och ett större rotsystem. Man bör inte förvänta sig en överflöd av blommor under de första två åren, utan vara patient. Unga plantor ska ges stöd för att förhindra att grenarna bryts. Plantan ska vattnas regelbundet för maximal tillväxt.

En teknik för att behålla markfuktigheten är att täcka jorden runt plantan med kompost, förmultnade löv eller täckbark tidigt på våren. Inför den första vintern kan man skydda rotsystemet genom att täcka jorden runt plantan med löv och lite granris som håller löven på plats.

Populärt just nu