indoor gardening

Testa att odla tomat och gurka inomhus denna vinter!

Tomat och gurka är värmeälskande växter som trivs bäst när temperaturen ligger över tio grader. Därför odlar vi dem traditionellt sett utomhus under sommarhalvåret. Men visste du att man kan odla dem inomhus under vinterhalvåret om man har rätt förutsättningar? De behöver mycket ljus, värme, vatten och näring, men man behöver inte nödvändigtvis odla dem i jord. Hydroponisk odling, det vill säga odling i vatten med en näringslösning, fungerar också riktigt bra.

När man ska odla tomater och gurka inomhus är det viktigt att välja rätt sort. Välj en liten kruktomat som trivs i inomhusmiljö. Och när det kommer till gurkor, välj gurkor som bara utvecklar honblommor (partenokarpa sorter), eftersom de inte behöver pollineras och därför ger mer frukt.

När du planterar dina tomater och gurkor för inomhusodling, så gör du precis som om du skulle plantera dem utomhus. När fröet gror, är det viktigt med extrabelysning, då det inte finns tillräckligt med naturligt ljus inne under vintermånaderna. Vattna plantan regelbundet och börja med näringsvattning efter omkring tre veckor. Om plantan växer mycket kan den behöva stöd, särskilt gurkorna.

När det där efterlängtade ögonblicket kommer och dina plantor börjar blomma, börjar det bli dags att skörda dina egna tomater och gurkor. Passa på att njuta av din mini-skörd innan du måste börja tänka på odling utomhus igen. Lycka till med din inomhusodling!

Populärt just nu