Svartöga – den vackra klängväxten med lysande blommor - Flora Mea

Svartöga – den vackra klängväxten med lysande blommor

Vill du ha en växt som verkligen imponerar med sin frodiga grönska och lysande blommor? Då är Svartöga, eller Thunbergia alata som den heter på latin, något för dig. Denna klängande växt från södra och östra delarna av Afrika är perfekt för den som vill ha en vacker och lättodlad växt i trädgården eller på balkongen.

Svartöga är egentligen en värmeälskande perenn, men vi odlar den som ettårig i vårt klimat. Rankorna kan bli upp mot två meter långa och behöver stöd för att klättra längs med. Du kan använda snören, spaljéer eller ampel för att ge den stöd. När den väl fått fäste kan den snabbt täcka stora ytor och skapa en riktigt imponerande grönska.

Svartöga fröer på Flora Mea

   

Blommorna på Svartöga är trumpetformade och lysande orangea med ett mörkt svalg. Det är verkligen en syn att se när dessa blommor blommar. Den har också fått sitt engelska namn "Black-eyed Susan" på grund av blommans mörka mitt. Det finns dock även nya sorter av svartöga som dyker upp då och då med andra färger, som till exempel den härligt laxrosa Svartöga 'African Sunset', snövita Svartöga 'Alba Oculata' eller den grönögda, milt vaniljgula Svartöga 'Aurea'.

Svartöga är inte bara en vacker växt utan också relativt lätt att sköta. Den behöver bara vatten och gödsel regelbundet samt lite hjälp att klättra i början. Det är också viktigt att plantera svartöga på en solig plats och i god jord för att få den att frodas som bäst.

Svartöga ses som invasiv i vissa tropiska miljöer på grund av sin frodiga tillväxt. Men hos oss är den harmlös eftersom våra vintrar tar kål på den.

Sammanfattningsvis är Svartöga en fantastisk växt som imponerar med sin frodiga grönska och lysande blommor. Den är relativt lätt att sköta och ger verkligen en wow-effekt i trädgården eller på balkongen. Varför inte prova att odla svartöga i år och se hur den kan förvandla din utomhusmiljö?

 

Populärt just nu