garden perennial plants

Skapa en harmonisk trädgård med perenner

Perenner i trädgården kan vara en oerhört tacksam återvändare. Dessa vackra växter vilar genom vintern, bara för att presentera oss med en explosion av färg och liv under växtsäsongen. Trots det kan resultatet ibland bli mindre harmoniskt än önskat, med röriga rabatter snarare än charmiga arrangemang. För att hjälpa trädgårdsentusiaster att skapa vackra och harmoniska rabatter, finns det några sätt att tänka på hur man arrangerar sina perenner.

Vid början av varje säsong kan rabatterna te sig perfekta med vårblommor som sprider färg över trädgården och perenner som skjuter ut nya, friska skott. Men allt för ofta kan rabatterna, när vi kommer in i juli, plötsligt se röriga ut. Visa sorters växter kan ta över helt, vilket ibland ger en oharmonisk känsla.

För att åstadkomma en mer balanserad plantering finns det olika roller som perennerna kan fylla i en rabatt: som strukturväxter, utfyllnadsväxter och marktäckande växter. Strukturväxterna är de högre perennerna med ett tydligt upprätt växtsätt, som står som en spännande kontrast till resten av planteringen. Utfyllnadsväxter är de som skapar volym och mjukhet i rabatten, och som hjälper till att 'bära upp' strukturväxterna. Marktäckande växter är de låga perennerna som hjälper till att hålla borta ogräset och binder samman planteringen som en helhet.

Förutom att tänka på blommorna, är det värt att komma ihåg att perenner ger mycket mer än bara blommor. Stjälkarna, bladen, knopparna, blommorna, viporna och frökapslarna - allt kan bidra till en spännande och varierande plantering. Ett rött, runt blad bredvid ett grönt spetsigt kan skapa lika mycket visuell spänning som en blomma, och många prydnadsgräs kan erbjuda upp till tre olika visuellt intressanta faser.

Med en medveten planering och en genomtänkt kombination av växter, kan din trädgård fyllas av skönhet och harmoni genom en lyckad samplantering av perenner.

Populärt just nu