herb garden

Skapa en egen krydda och örtträdgård - Din guide till smakrika odlingsprojekt!

Att kunna strosa ut i trädgården och plocka sina egna örter och kryddor är ren och skär lyx. Inte bara är det en trevlig upplevelse att promenera barfota och knipsa av lite basilika till middagens grillning, eller att hämta mynta för morgonteet när morgondaggen ännu ligger som pärlor på gräset - det är även busenkelt att odla örter och kryddor, oavsett om de får sina rötter i trädgården eller på balkongen. De kräver vare sig en stor plats eller allt för mycket energi, men som en belöning kan man expectera en generös skörd.

De flesta örter har liknande behov vad gäller deras hem. Men basilika är ett exempel på ett undantag. Basilika trivs bäst i särskilt varma och soliga miljöer, därför är det en utmärkt idé att placera basilikan i en kruka. På så sätt kan man snabbt flytta in den vid sämre väderförhållanden.

Det finns ett stort urval av ört- och kryddsorter att välja mellan - basilika är bara början. När de vattnas och göds regelbundet, och skördas ofta, kommer de att fortsätta producera blad. Liknande regler gäller för rosmarin, en flerårig ört som helst vill bo inomhus under kalla vintrar, och sedan sättas ut igen när vädret tillåter.

Det finns också örter som balanserar mellan gränslandet av det ätbara och det dekorativa. Vitlöksgräs, eller vild vitlök, kallar till exempel både trädgården och matlagningsstationen för sitt hem. Den passar utmärkt i kalla såser eller sallader, och är en fantastiskt enkel växt att odla.

När det gäller traditionella kryddor som dill och persilja - de kan frodas både i halvskugga och solljus, och behöver endast vattnas vid torka och gödslas några gånger per säsong. Andra perenna örter som oregano och timjan utgör utmärkta marktäckare i perennrabatter, tack vare att de tål torka och blommar vackert.

Naturligtvis, som det mesta inom trädgårdsskötsel, gäller det att komma ihåg att skörda - desto mer man skördar, desto mer kommer växten att växa igen. Samtliga örter och kryddor som har nämnts i texten är lika lämpliga för odling på en balkong eller i krukor på en altan. Lycka till med odlingsäventyret!

Populärt just nu