gardening tips

Säsongens start i trädgården: Aprils trädgårdstips

April månad kan vara lika lunefull i trädgården som i vädret. Ena dagen erbjuder den 17 gradiga dagar i solens strålar, andra dagar motar april ut oss med snöblandat regn. Ändå är det just denna månad som rekommenderas för att dra igång trädgårdssäsongen. Oavsett var i landet man bor, från zon 1 där man redan kan plocka narcisser, till zon 8 där våren sakta tittar fram med barmark och takdropp.

För vissa, är detta även startpunkten för att förodla dahlior. Dessa blommor har ett bladverk som är särskilt känsligt för frost och därför gärna påbörjas först i april. Innan de kan flyttas ut på riktigt, väntar en process i cirka en vecka med avhärdning, vilket innebär att dahliorna under dagen ställs ut i skuggan för att flyttas in under natten.

April är ävens månaden för att så grönsaker, både inomhus och utomhus. De mest lämpliga för utomhusbruk vid denna tidpunkt är de som tål kall jord, exempelvis bondbönor, spenat, pak choi och salladslök. Inomhus kan man börja förkultivera olika sorters kål och örter. Mer värmeberoende grönsaker såsom gurka och majs bör vänta lite längre.

Månaden är också en utmärkt tidpunkt för att plantera om växter. Omplantering innebär mycket som spirat inomhus men som nu behöver större krukor och mer jord. Oavsett om det är sommarblommor eller tomater, är den bästa tidpunkten för att placera ut dem när nattemperaturen håller sig på en bekväm nivå.

En annan trädgårdsvård som brukar utföras i april är beskärning av rosor. Klipp ner rabattrosor till ungefär 15-20 cm över marken och gallra buskrosor och klätterrosor, då tar man bort de äldsta grenarna längst ner vid marken. Så frön till sommarblommor, exempelvis solrosor, zinnia och rosenskära.

Låt inte springrutorna bli förhastade, utan kom ihåg att njuta av den tidiga vårens alla sköna stunder i trädgården.

Populärt just nu