tulip planting

Så planterar du tulpaner i en pallkrage

Att plantera tulpaner i en pallkrage ger en mängd fördelar. För dem som saknar traditionella rabatter är en pallkrage ett excellent alternativ. Pallkragen kan även hjälpa till att skydda tulpanerna mot rådjur och är ett bra val om du vill odla tulpaner för att skapa egna buketter inomhus. Om du undrar hur många pallkragar som behövs, är svaret: bara en! Två pallkragar kan ge lyxigare förhållanden för tulpanerna, men det är absolut inte en nödvändighet.

Platsvalet är avgörande - tulpaner trivs bäst i soliga lägen, men klarar också av halvskugga. I sistnämnda fall kan dock blomningen fördröjas och tulpanerna kan sträcka sig mot ljuset. För att förhindra att ogräs tränger upp igenom jorden i pallkragen kan botten täckas med tidningspapper eller kartong. Här räcker det med 4 säckar jord, sammanlagt 200 liter, för att täcka en pallkrage. För bästa resultat kan du blanda in benmjöl eller lökgödsel i jorden innan du planterar - detta gäller oavsett om du planterar i rabatt, kruka, eller pallkrage.

Antalet lökar som får plats beror på ändamålet med tulpanodlingen. Om tulpanerna främst ska användas till snitt kan du plantera så många som 150 i en pallkrage. Ska tulpanerna däremot blomma över lång tid i pallkragen kan det räcka med 70 lökar. Om man planerar att plocka tulpanerna när de är i knopp behöver de inte lika mycket plats.

Slutligen är vattningsrutinen viktig: du behöver inte vattna efter plantering, och det är sällan tulpaner dör av torka. Kyla är heller inget problem för tulpanerna. Lycka till med din tulpanodling i pallkrage!

Populärt just nu