Autumn Rose Planting

Så planterar du rosor på hösten

Hösten anses vara en av de mest lämpliga säsongerna för plantering. Jordens värme och luftfuktighet skapar optimala förhållanden för plantorna att rota sig. Plantering av rosor på hösten är särskilt fördelaktigt eftersom det möjliggör en 'tjänad' säsong där rosorna kan etablera sig och sedan börjar växa direkt på våren.

Barrotade rosor levereras oftast sent på hösten. Trots gängse uppfattning är detta den idealiska tiden att plantera rosenplantorna, förutsatt att det inte finns tjäle i marken eller överdriven snömängd. Så länge de fysiska förhållandena tillåter, är det fullt möjligt att gräva hålen för planteringsändamål.

När ni mottar era barrotade rosplantor kan ni observera att de inte har någon jord runt rötterna och oftast har få eller inga blad på grenarna. Detta beror på att rosorna är vilande. Innan planteringen bör rosorna blötläggas i en hink med vatten, med hela rotsystemet nedsänkt i minst en timme. Detta möjliggör för växtens större rötter att suga upp vatten, då de mindre vita sugrötterna, som normalt gör detta jobb, inte finns tillgängliga i detta stadium av tillväxt.

Under blötläggningen kan man förbereda planteringshålet. Man bör välja en lämplig plats och gräva ett hål tillräckligt stort för att rymma rosen. Placeringen av rosen bör övervägas noggrant baserat på rostypen, då vissa rosor föredrar skugga medan andra kräver flera soltimmar om dagen.

Efter att rosen blivit tillräckligt hydratiserad och gropen är förberedd kan rosen planteras. Om rötterna inte passar i gropen, bör de inte böjas utan istället klippas av.

Efter att rosen planterats bör den vattnas ordentligt. Samma process bör upprepas om det blir torrt ute under hösten. En hög pile med löv kan placeras runt rosen för att ge extra skydd under vintern. Extra näring i form av gödsel kan tillföras på våren. Under växtsäsongen bör man var uppmärksam på vattentillgången och om nödvändigt vattna rosorna vid torra perioder.

Lycka till med din rosenplantering!

Populärt just nu