verbena garden

Så och odla - Jätteverbena, sommarens populära blomma

Jätteverbena, med sina små charmiga blommor belägna högt upp på graciösa stammar, är en av de mest älskade sommarsorterna hos oss trädgårdsentusiaster. Dess attraktion sträcker sig också till insekter såsom humlor och fjärilar, vilket gör den till ett utmärkt val för att främja trädgårdens pollinering.

Jätteverbenan är en platsanpassad blomma idealisk för ett milt klimat och kan övervintra under den lägsta klimatzonen. Traditionsenligt växer vi denna växt som ettårig i Sverige. Den kräver näringsrik, något väldränerad jord och regelbunden gödsling för att upprätthålla dess långvariga blomning.

För att odlas framgångsrikt kräver Jätteverbenan stratifiering, en kylperiod som aktiverar groning. Detta kan uppnås genom olika tekniker - du kan antingen så fröna och placera krukorna ute på en skyddad plats i två veckor; lagra hela fröpåsen i kylen i två veckor före sådd; eller så fröna i rumstemperatur först och flytta sedan krukorna till kylen i två veckor.

Efter att ha grodd behöver plantorna transplanting till personliga krukor när deras karaktärsblad dyker upp. Givet att sådden sker tidigt på året, kommer växtbelysning att behövas för att uppmuntra full och frodig tillväxt. Till sist, när frostrisken är över, är det dags att avhärda plantorna innan de placeras ut på sin växtplats.

Följ dessa steg och du kan njuta av charmiga Jätteverbena i din trädgård denna sommar. Lycka till!

Populärt just nu