leek cultivation

Så och odla din egen purjolök!

Purjolök är en utmärkt tillägg till nästan vilken maträtt som helst, tack vare dess milda men ändå robusta smak, och det faktum att hela växten kan vara användbar. Men ännu bättre, varför inte odla din egen purjolök? Det kanske tar lite tid, men det är lätt att göra, och smaken av hemodlad purjolök slår lätt det du kan hitta i butiken.

Purjolök sås tidigt inomhus, gärna under januari-februari. Den sort du väljer är upp till dig - några föredrar stora purjolökar för lagring, medan andra tycker om att skörda dem som tidiga grönsaker under sommaren. En funktion hos purjolök är att de tål kyla mycket bra!

Till sättet att odla dina egna purjolökar börjar med att så fröerna inomhus, och du kan bredda dem, vilket innebär att du såddar flera fröer i samma behållare. När de små skotten börjar komma upp, klipp dem i hälften för att främja tjock tillväxt och undvika att de blir för långa och rangliga. Du kan göra det här ett par gånger om dina plantor växer för snabbt.

När jorden börjar värmas upp är det dags att plantera dina purjolökar utomhus. Du kan plantera dem i pallkragar, stora krukor eller direkt i marken. Det enda att notera är att jorden behöver vara djup nog, och särskilt näringsrik, eller ni kan tillföra kogödsel. Odla purjolök precis som potatis. Att öka jorden runt stammen med jämna mellanrum hjälper till att få den att växa lång och vit.

Tänk på att purjolök föredrar en solig plats och behöver vattnas om det blir för torkat. Oavsett när du väljer att skörda din purjolök kommer du att märka en markant skillnad i smak jämfört med den köpta typen. God odling!

Populärt just nu