Så lyckas du med förodling - Flora Mea

Så lyckas du med förodling

Många ser förodling som startskottet på odlingssäsongen. Detta blir extra viktigt i norra europa där odlingssäsongen är något kortare än i södra. 

Förodling är en trädgårdsodlingsteknik som innebär att man sår frön inomhus eller i ett växthus, för att sedan flytta plantorna utomhus när de har vuxit sig tillräckligt stora för att klara av att planteras i trädgården eller i krukor. 

Det är enkelt att komma igång. Du behöver frön, odlingskrukor eller ordlingsbrätten, jord och eventuellt ett drivhus.  

 

 

Steg-för-steg:

Steg 1: Välj rätt tidpunkt för förodling.

Vissa växter är bättre att förodla än att så direkt utomhus. Beroende på vart du bor i landet och vad du odlar så variera den rätta tidpunkten att dra igång, följ anvisningen på förpackningen. Du förodlar vanligtvis under perioden januari till maj. Innan du börjar, bestäm vilka växter du vill eller behöver förodla och när det är bäst att börja beroende på vart du bor.  

Steg 2: Skaffa rätt utrustning och material.

För att förodla behöver du behållare för att plantera dina frön i som kan vara exempelvis krukor, äggkartonger eller speciella förodlingstråg. Du behöver också jord, vatten, och eventuellt en ljuskälla samt drivhus.

Steg 3: Fyll behållarna med jord.

Fyll dina behållare med lämplig såjord som finns att köpa i trädgårdsbutiker. Lämna cirka 1,5 cm utrymme på toppen av varje behållare. Se till att behållarna är väl dränerade. 

Steg 4: Plantera fröna.

Lägg ett eller två frön på toppen av jorden i varje behållare, beroende på storleken på fröet. Större frön kan behöva mer utrymme. Lägg jord över fröet tills det är täckt. Små frön rekommenderas bredsådd, vilket innebär att fröna endast behöver tryckas till. 

Steg 5: Vattna fröerna.

Fukta jorden med en sprayflaska eller genom att placera behållarna i en skål med vatten så att jorden suger upp fukten. Var försiktig så att du inte vattnar för mycket och gör jorden för blöt.

Steg 6: Skapa rätt förutsättningar.

För att dina frön ska gro behöver de rätt förutsättningar, som tillräckligt med ljus och värme. Placera dina fröer på en ljus och varm plats, helst i ett rum med en temperatur på runt 20-25 grader. Vissa växter mår bra av att täckas med plast, glömt inte att klippa hål i plasten så växten får syre. Annars är ett drivhus att rekommendera.

Steg 7: Sköta om dina plantor.

Fortsätt vattna dina plantor regelbundet och se till att de har tillräckligt med ljus och värme för att växa. När plantorna har blivit tillräckligt stora, kan vissa växter behöva härdas genom att gradvis vänja dem vid utomhusmiljön innan du planterar ut dem. Andra växter kan planteras ut direkt när jorden blivit varm och risk för frost är över. Populärt just nu