Så enkelt odlar du dahlior - Flora Mea

Så enkelt odlar du dahlior

Dahlior är en populär och vacker blomma som finns i många olika färger och former. De är relativt lätta att odla och kan göra en fantastisk tillskott till din trädgård eller dina rabatter. I den här bloggartikeln kommer vi att titta på några tips för hur man odlar dahlior.

Välj rätt plats

Dahlior trivs i soligt läge, så välj en plats i trädgården där de kommer att få minst sex timmars sol varje dag. De behöver också skydd från vind, så välj en plats som är skyddad från starka vindar.

Förbered jorden

Dahlior trivs i en lös och näringsrik jord. Förbered marken genom att gräva upp den och blanda i en rejäl mängd kompost eller annat organiskt material. Detta kommer att hjälpa till att förbättra jordens struktur och ge dina dahlior de näringsämnen de behöver för att växa.

Plantera dina dahlior

Plantera dahlior efter det att risken för frost har passerat och jorden har hunnit värmas upp. Gräv en grop som är tillräckligt djup för att rymma hela rotsystemet, men se till att inte skada rotsystemet när du gräver. Placera sedan dahlior i gropen och täck över med jord. Se till att plantorna har tillräckligt med utrymme runt omkring dem så att de kan växa.

Vattna regelbundet

Dahlior behöver regelbunden vattning för att trivas. Se till att vattna dem regelbundet, särskilt under torra perioder. Men se också till att inte övervattna, eftersom detta kan leda till att rotsystemet ruttnar.

Stödja dina dahlior

Eftersom dahlior kan bli ganska höga behöver de ofta stöd för att inte falla omkull. Använd trädgårdsstöd eller annat stöd för att stötta upp plantorna när de växer.

Så sköter du om dina dahlior

Dahlior behöver skötas om för att trivas. Plocka bort vissna blommor regelbundet för att främja fortsatt blomning. Om det blir för mycket bladverk på plantorna kan man klippa bort en del av bladen för att främja luftcirkulationen runt plantan och minska risken för sjukdomar.

Gräv upp och vinterförvara dina dahlior

Dahlior är inte vinterhärdiga, så på hösten måste de grävas upp och förvaras på en frostfri plats. Borsta av överflödig jord från rötterna och förvara dahliorna på en torr och sval plats tills det är dags att plantera dem igen nästa vår.

Populärt just nu