fall gardening

Plantering och pyssel i oktober: Ritualer i trädgård under höstmånaden

Oktober är en charmig månad för trädgårdsälskare. Medan trädgårdens växter och träd ändrar färg och förbereder sig för vintersömnen, är det också månaden då trädgårdsentusiasten får en chans att pyssla om sina växter, planera och förbereda för kommande år.

Med soliga, krispiga dagar kan trädgården fortfarande leverera en sista skörd innan vintern sätter in för fullt. Fuktiga nätter och fortfarande varm jord gör oktober till en utmärkt månad för plantering eller sådd av gräs samt förberedelser inför nästa års odlingar.

Löven som börjar ta på sig höstens färger kan visa sig extra användbara i trädgården. Genom att samla ihop löven och använda dem som täckmaterial i rabatter och trädgårdsland kan man på sikt bidra med ny näring till jorden. Det är dock värt att nämna att en del trädslag, som exempelvis ek och bok, har löv som tar flera år på sig att förmultna och därför inte är idealiska att använda på detta sätt.

Oktober är också en bra tidpunkt att planera inför nästa års rabatter genom att plantera barrotade växter och pioner. Pioner ska planteras grunt då de annars kan ha svårare att blomma rikligt. Enligt trädgårdsexperter, är halvskugga oftast bästa platsen för att pioner ska trivas.

Vissa rosor kan också planteras under oktober månad - dessa växter gillar djup plantering också näringsrik mark. Även dessa växter kan ibland spendera vintern i kruka om man inte är säker på var man vill sätta den än, eller om vintern redan anlänt och marken är frusen.

För de som bor i varmare zoner kan det också vara dags att sätta vitlöken. Denna grönsak, som bör planteras i näringsrik jord, är ett utmärkt tillskott till köksträdgården då varje klyfta blir till en hel vitlök och det är en gröda man enkelt kan bli självförsörjande på.

Höstblommor och perenner är andra fina inslag i trädgården under oktober, och kan addera färg och liv i trädgården även under den kallare delen av året. Så glöm inte att njuta av trädgården i oktober – även om sommaren är förbi finns mycket kvar att uppskatta och se fram emot.

Populärt just nu