flower bulbs

Plantering av lökar i alla säsonger – Blomsterprakt året runt

Lökar fascinerar genom sin förmåga att lagrar all sin energi och näring under en period för att sedan över några veckor sprakande stå och blomma i all sin prakt, därefter vissna ner, återenergisera och återupprepa cykeln.

Kungsängsliljor, narcisser, pärlhyacinter – det finns en brokig rand av lökväxter att välja mellan. Och det bästa? Du behöver inte ha en trädgård för att odla dem! De ger oss chansen att uppleva blomsterprakt från mars till oktober. När du planterar lökar, tänk bredare än endast trädgårdsrabatter. Varför inte skapa en färgsprakande lökäng på din gräsmatta med krokus, snödroppar och vilda tulpaner? Kom ihåg att låta blasten vissna i sin egen takt för bästa resultat.

Kanske undrar du hur du ska gå tillväga när det blir kyligare på hösten? Så länge marken är någorlunda spjälkbar, kan du fortsätta med din lökplantering. Använd redskap för att göra hål där du vill lägga löken. I frostiga tider spelar det ingen roll – blommorna kommer att blomma lika fint nästa år.

Ofta får man lökar över, men ingen ska känna att de går till spillo! I stället kan dessa planteras i krukor utomhus. Flera sorter trivs i detta tillstånd, och blandningen av lökar skapar en vacker och lång blomningstid. Vissa krukor kan ha lökar året runt!

Inte bara utomhus, även inomhus kan lökar blomstra. Inte nog med att det är vackert, det ger också en underbar doft. Olika sorter av liljor och pärlhyacinter är särskilt omtyckta lökväxter för innebruk. Precis som för utomhuslökarna, låt dem vissna i sin egen takt och förvara dem mörkt och svalt när de inte blommar.

Och ett snabbt tips för de med rådjursproblem – det finns miljövänliga rådjursavvisande medel att använda. Genom att spraya dina växter en gång var tredje vecka gör du dina växter ointressanta för rådjuren. Regnet påverkar inte effekten av medlet.

Populärt just nu