Physalis - lätt att odla själv - Flora Mea

Physalis - lätt att odla själv

Physalis – kapkrusbär – gyllenbär -guldbär ...

Kärt barn har många namn och det finns många skäl att odla egna Physalis! Plantorna är lättodlade, växer så det knakar och bildar vackert formade miniträd översållade med delikata gyllengula bär. Bären skördas fullt mogna när det lyktformade höljet börjar bli gulbrunt och prassligt och lätt faller till marken. De kan lagras nån månad i kylskåp med lykthöljet kvar, men risken är stor att de försvinner som godis direkt från busken. Det härliga med att odla själv är ju till stor del att kunna plocka solvarma frukter direkt från plantorna, men de används också i desserter som dekorationer och blir mumsig marmelad. Torkade kallas de incabär och används till exempel i mysli.

Kapkrusbäret Physalis peruviana är det vi ofta hittar i matbutiken, men de nära släktingarna Gyllenbär Physlais grisea och Physalis pruinosa är liknande släktingar som ofta sammanblandas. Lika goda och odlas på samma sätt, men kan skilja lite i bär- och plantstorlek. S.pruinosa är bäst anpassad för svensk utomhusodling.

Alla vill ha jämn vattning, mullhaltig men genomsläpplig jord, medelgödslat, mycket värme och sol. Plantorna bör sås inomhus tidigt på säsongen eftersom de har lång startsträcka. Planteras sen ut i 20-liters krukor, på balkong, friland i soligt skyddat läge eller växthus. Rätt snart utvecklar sig plantorna till vackert formade miniträd och efter cirka tre månader översållas de av delikata bär. Som krukodlade kan de övervintra svalt och ljust för att leverera extra tidigt kommande säsong, men oftast odlas de som ettåringar. Gröna bär i slutet av säsongen kan man låta eftermogna inomhus.

- ANETTE BRUNSELL

Populärt just nu