perennial plants

Perenner som älskar sol och torka: Tips för din trädgård

Att sköta om en blomsterbädd i fullt solsken är inte så enkelt som det låter. Ibland kan det bli för soligt och torrt för våra perenner. Nedan finns en rad fina perenner som trivs i både sol och torrt läge. Idén är att de ska blomstra från tidig vår till sen höst. Dock bör det påpekas att även de mest torktåliga perennerna ibland behöver vatten om torkan håller i sig, speciellt under etableringstiden.

En solälskande favorit är Trädgårdssolbrud. Den blommar från juli till september, förutsatt att den klipps regelbundet för att ta bort överblommat under säsongen. Det kan krävas stöd om det blåser mycket, men med noggrann gödsling under sommaren, kan den fortsätta blomma in i september. Denna sort är idealisk för verkligen soliga områden.

Marton är en fantastisk perenn som är vacker både i blom och bladverk. Det är en mycket vindtålig växt som lämpar sig väl för snitt och väldigt vacker när den torkar. Fjärilar och bin älskar denna växt.

Backsippa är en väldigt tidig perenn som inte bara är vacker när den blommar. De silverfärgade knopparna och de fröna som små toffsar gör dem också mycket attraktiva. Denna låga lilla blomma sprider sig med sina frön och kräver i stort sett ingen gödsling. Backsippa klarar det mesta, och blir ofta lämnad ifred av rådjur.

Solhatt, Rudbeckia, attraherar alla slags insekter. Det finns rikligt med varianter och färger. Växten är perfekt för snitt och blir cirka 60-90 cm hög beroende på sort. Den börjar blomstra någon gång i juli och fortsätter blomma på hösten.

Blodnäva är en tacksam perenn för soliga och torra platser. Efter blomning kan man klippa ner den litet så blommar den om. Den kommer i flera färger och är en perfekt marktäckare. Bin och fjärilar gillar den.

Rabattiris trivs riktigt bra i soliga lägen. Den bör planteras väldigt grunt, så att knölarna syns ovanför jordytan, där de verkligen kan solbada. Deras blad ger en vacker siluett i rabatten.

Strandveronika skapar vackra utropstecken i rabatten. Växten älskar sol och det är bäst om den får växa i väldränerad jord. Dessa är hållbara till snitt och lockar många fjärilar. Växten blir cirka 40-60 cm hög.

Slutligen är Kungsljus en fantastisk växt som blommar med höga spiror som verkligen syns i rabatten. Den passar bra tillsammans med mjukare växter. Kungsljus älskar sol och drar till sig massor av fjärilar och bin.

Populärt just nu