perennials garden

Guide till plantering och skötsel av Perenner

Perenner är ett makalöst mångfaldigt växtslag, räkna bara till tusen! Du kan hitta sorter som knappt når upp till dina anklar, som den lilla krypfloxen på fem centimeter, till storväxta skönheter likt rosenflockeln, som stolt sträcker sig mot två meters höjd. Att se en välplanerad perennrabatt i blom är rent ut sagt bedårande. Ett skådespel som varar hela säsongen - på sommaren en explosion av färg och liv, och på vintern ett lugnt och vackert stillben att njuta av.

Men hur tänker man egentligen när man ger sig ut för att skapa sådan magi i sin trädgård? Först och främst är det viktigt att komma ihåg att ingen växt tycker om att bo på fel plats. Det gäller helt enkelt att förstå varje perenns individuella preferenser. Behöver den sol? Skugga? Fuktigt eller torrt? Surjord eller vanlig jord? Hur hög blir den? All denna information kommer i hjälp när du planterar din perenn på rätt plats i din trädgård.

Nu är det dags för nästa steg, plantering och vattning. Plantering sker antingen med krukodlade perenner eller barrotade. Krukade vatten du som vanligt, medan barrotade kan gärna ligga i en spann med vatten emellanåt. Se till att dina växter får tillräckligt med utrymme och plantera de gärna något djupare än vad de står i krukan - men var försiktig, det finns undantag, som t.ex. pioner och iris.

När du väl har etablerat din perennrabatt, kom ihåg att vattna den rikligt, särskilt under det första året och under torra perioder. Med tiden kommer de att kunna klara sig själva. Låt gärna perennerna stå kvar över vintern, detta fungerar ofta som ett naturligt skydd mot frost. På våren är det sedan dags att klippa ner dem och börja förbereda för den kommande blomningssäsongen.

Slutligen, tänk på att förse dina perenner med mat. En jordförbättring på våren och en påfyllning av gödsel i slutet av april kommer att ge dem energi att växa och blomma spektakulärt. Med allt det på plats, är det bara att luta sig tillbaka och njuta av din underbara perennplantering!

Populärt just nu