flowers

Så får du livskraftigare lökar och knölar i trädgården

Det krävs en del förodlingsjobb för att maximera lökarnas växtkraft och blomning, särskilt om du bor i ett kyligare klimat.

Låt oss börja med liljor. Liljor bör planteras djupt, med vissa undantag som ska planteras så att lökens spets syns ovanför jordytan. Jorden bör vara väldränerad och liljor bör få en rejäl vattning vid plantering. Kom ihåg att plantera så att toppen pekar mot solen och fötterna i skuggan, att inte ge för snabb kvävegödsel, och att veta om sorten är härdig i Sverige.

Gladiolus och Dahlior har liknande skötselråd, men gladiolus kräver en rikligt gödslad växtplats och bör förberedas med bra jord. Freesias och Oxalis behöver planteras inomhus och kräver en ful solplats med näringstillförsel hela sommaren.

Andra växtsorter som anemoner och pioner är lite mer kinkiga. Anemoner är mögelkänsliga och bör planteras i väldränerad jord med mycket sparsam vattning. Pioner bör inte förodlas alls, men bör planteras vid ytan utomhus i april och vattnas ordentligt under sitt första år.

Ett gemensamt råd för alla dessa växter är att alltid kontrollera om de är härdiga i svenska förhållanden eller om de behöver övervintras inomhus för att överleva från år till år. Med lite tålamod kan du njuta av en färgsprakande trädgård varje sommar.

Lycka till med odlingen!

Populärt just nu