Amaryllis Care

Omsorg för Amaryllis efter blomning

Det är strax tid för den älskade amaryllisen att återigen vakna och blomstra i tid för jul. Så vad gör du med din amaryllis när den ståtliga blomningen är över? Den vackert randiga Amaryllis 'Ambiance' är förödande vacker.

Juvelen 'Evergreen' är särskilt intagande. Den delikat, vita Amaryllis 'Picotee' uppvisar en subtil röd kant. Den kraftfulla rödvita Amaryllis 'Splash' är verkligen en blickfångare. Trots att den vanligtvis kallas amaryllis i dagligt tal, benämns växten korrekt som Hippeastrum x hortorum. Släktet Amaryllis har bara en art, Amaryllis belladonna, och det är den enda som rättmätigt får kallas äkta amaryllis. Växtens ursprung är södra Afrika och Brasilien, men de lökar vi köper för drivning under vintern kommer ofta från Holland.

När amaryllisen blommat över bör vattnet ökas något. Vattna uppifrån, men aldrig på löken, och börja ge näring först varannan vecka, sedan varje vecka från mitten av april. Sköt amaryllisen som du skulle med vilken rumsväxt som helst, låt dess blad utvecklas för att ge näring åt löken. När frosten kommer, gräv upp krukan och ta in den, torrt och svalt. I september-oktober, sluta vattna helt och låt bladen vissna ner. Låt amaryllisen vila i en mörk, sval källare, och under vårvintern kan du börja titta efter en ny blomknopp. Om bladen blir gula tidigt kan amaryllisen ha drabbats av nematoder, små rundmaskar. Kolla hur löken och rötterna mår i krukan. Om du ser maskar, kasta bort löken!

Lycka till med din amaryllis, eller riddarstjärna som den också kallas.

Populärt just nu