Odlingsguide för Luktärter

Odlingsguide för Luktärter

Luktärten, känd vetenskapligt som Lathyrus odoratus, är en bedårande blomma med sina rötter i östra Medelhavet, som har förtrollat människor sedan 1600-talet. Med sin intensiva förädling genom århundradena har luktärten genomgått en transformation där fokus ofta legat på färg och form snarare än doft och ursprunglighet. På senare tid har dock en trend sett dagens ljus där de äldre, mer doftintensiva sorterna återigen står i rampljuset.

Du hittar våra populäraste fröer för att odla Luktärt här > 

Den första dokumenterade upptäckten av luktärten gjordes 1699 på Sicilien av munken Cupani. Denna förtrollande blomma, särskilt genom hybridvarianten Matucana, har blivit startpunkten för luktärtsförädlingen. En enda blomma i en bukett kan sprida en överväldigande doft, vilket gör den till en eftertraktad skönhet i blomsterarrangemang. "Painted Lady", drottning Victorias favorit från 1737, och "Prince of Orange" introducerad 1928, med sina unika orange och rosa toner, är ytterligare exempel på luktärtens mångfald och charm.

För den som vill förgylla sin trädgård med dessa doftande skönheter är planteringen och omsorgen viktig. Högväxande sorter gynnas av klätterstöd som pinnkonstruktioner eller nät, medan de mer blygsamma varianterna trivs i krukor eller ampel. Frösådd anpassas efter zon, med rekommendationer som sträcker sig från direkt sådd i mildare klimat till försiktig förodling under kallare förhållanden för att skydda mot frost. Nyckeln till framgång inkluderar blötläggning av fröer, användning av djupa krukor för känsliga rötter, och att undvika uttorkning.

Plantor ska ha en solig och vindskyddad plats med näringsrik, väldränerad jord. Växterna behöver regelbunden vattning och näring för att säkerställa en kontinuerlig blomning. En viktig del i omsorgen om luktärter är att regelbundet plocka buketter, vilket uppmuntrar till ännu mer blomning, och att se till att de inte går i frö för att bevara blomningens intensitet.

För de som önskar föra traditionen vidare är fröförökning en enkel metod. Genom att låta några blommor gå i frö och sedan förvara dessa under rätt förhållanden, kan cykeln av skönhet och doft fortsätta år efter år.

Med en historik som sträcker sig tillbaka till 1600-talet, erbjuder luktärten inte bara en länk till trädgårdshistorien utan också en möjlighet att skapa en doftande oas i den moderna trädgården. Genom att omfamna dessa gammaldags skatter kan odlare återupptäcka den enkla glädjen och sofistikationen som luktärter bidrar med till varje utomhusutrymme.

Du hittar våra populäraste fröer för att odla Luktärt här > 

Populärt just nu