vegetable garden

Odling i pallkrage och odlingslådor: Tips för större skörd och effektiv hantering

Pallkragar och odlingslådor har blivit alltmer populära i många trädgårdar. De erbjuder flexibilitet, eftersom nästan allt kan odlas i dem, och det är möjligt att samodla olika grönsaker för extra stor skörd. Dessutom värms jorden upp snabbare i pallkragar och odlingslådor på våren, vilket innebär att odlingsperioden kan börja tidigare.

Att utöka sin köksträdgård med hjälp av pallkragar och odlingslådor är enkelt. Man kan ställa ut en ny krage eller låda när man vill expandera. Dessutom kan det vara enklare att kontrollera snigelangrepp och andra skadedjur i lådorna.

En viktig detalj att ha i åtanke när man odlar i pallkragar och lådor är att ha näringsrik jord. När man förbereder en helt ny krage kan man börja med att lägga tidningspapper i botten och sedan blanda i bra planteringsjord med kogödsel.

Om man har begränsat med plats rekommenderas samodling av grönsaker, vilket innebär att man odlar flera grönsaker väldigt tätt eller på samma plats.

Givetvis ska inte alla grönsaker och växter trängas på samma plats. Potatisen till exempel, gynnas av att ha sin egen krage, medan örter som gräslök, persilja och dill kan dela på en krage.

För kålväxter, som kräver mer plats för optimal utveckling, så kan snabba grönsaker sås mellan plantorna tidigt på säsongen. Men för att skydda kålplantorna från kålfjärilslarver bör man täcka de med ett kålnät så tidigt som möjligt.

Slutligen är det bästa med odlingslådor att det är lättare att motverka skadedjur. Med rätt verktyg och förebyggande åtgärder kan sniglar, rådjur och andra skadedjur hållas borta från plantorna.

Genom att så grönsaker kontinuerligt kan man skörda varje vecka. Den här metoden fungerar bäst med grönsaker som sockerärter, bönor, sallat och vissa rotfrukter, vilka lätt kan sås i tråg och krukor under hela sommaren.

Populärt just nu