Odla vallmo - Flora Mea

Odla vallmo

Vallmon tillhör de sommarblommor som man kan så sent på hösten för skönaste blomsterfägring runt midsommar och framåt. Fröna kommer att gro precis när förhållandena är perfekta till våren, nåt som vi sällan själva kan parera, när det ofta är vår tid som får styra. Vallmon är en av de mest fascinerande sommarblommorna vars blomknoppar spricker upp på några timmar och man nästan kan se hur de stora, skira kronbladen vecklar ut sig. De är som rabattens balettdansöser i brisen och hur de fått plats i den lilla knoppen är svårt att förstå.
Vallmon finns i många färgställningar, storlekar, enkla och dubbla. Kornvallmon är en pastellfärgad fröblandning med olika halvfyllda röda, rosa och vita nyanser med ljus mitt medan ‘Sibirisk mix’ har intensiva färger. Några är stora, fylliga och pionliknande, andra liknar fransiga nejlikor som ‘Lilac Pompom’.

De flesta är ettåriga, men frösår sig gärna, andra är tvååriga eller fleråriga. Alla vill ha full sol och trivs i väldränerad, lucker jord, fast de tål även tål torrt och magert läge. Bredså i egen hörna av rabatten eller blanda flera olika påsar och få en sagolik sommaräng gärna tillsammans med blåklint och ettåriga riddarsporrar.

När vallmon blommat över kommer de vackra fröställningarna som bonus. De kan torkas som eterneller eller få stå kvar i rabatten som gömmor för insekter och mat åt vinterfåglarna.

- ANETTE BRUNSELL

Köp dina vallmofrön här.

Populärt just nu