tomato plants

Odla tomater i kruka: En praktisk guide

Tomater är en väl älskad grönsak att odla hemma. En stor fördel med att odla tomater är att de med lätthet kan odlas i krukor, vilket gör dem utmärkta för balkonger, terrasser och liknande utomhusutrymmen. Man kan njuta av färska, solmogna tomater direkt från krukan.

Är du intresserad av att odla hemma men vet inte om du ska så egna plantor eller köpa färdiga? Båda alternativen har sina fördelar. Att köpa färdiga plantor kan vara ett bekvämt och tidsbesparande alternativ. Dessa är vanligtvis redan kraftiga och av god kvalitet. Många gånger finns de mest populära sorterna tillgängliga som färdiga plantor.

Å andra sidan har sådd av egna plantor sina fördelar också. Det ger odlaren möjlighet att välja bland fler sorter. Dessutom kan man bestämma tidpunkt för sådd för att optimera skördeflödet.

När det kommer till planteringen borde det göras på samma sätt oavsett om du använder färdiga plantor eller de du sått själv. Odla tomatplantorna i stora krukor, minst 20 liter, och plantera dem djupare än de varit tidigare. Det kan också vara fördelaktigt att ta bort bladen från stammen innan plantan planteras.

Tomatplantor kräver specifik jord och mycket näring. Börja med att avhärda plantorna när temperaturen börjar stiga. Tomatplantor är känsliga för kyla och frost, så det gäller att vara noggrann med när och var de placeras utomhus.

När det gäller vattningsrutiner bör tomatplantor vattnas frekvent, speciellt om de är placerade på en varm plats. Odlar du flera plantor i en kruka bör du öka mängden vatten och näring du ger.

Du kan också samplantera tomater med andra växter i krukan. Högväxande tomater kan samplanteras med sallat eller mindre sommarblommor, medan busktomater - som oftast inte blir så höga - kan samplanteras med högre växter i bakgrunden som luktärt eller ärter. Men tänk på, ju fler växter i krukan, ju mer vatten och näring kommer att behövas.

Lycka till med din tomatodling!

Populärt just nu