strawberry cultivation

Odla smultron och jordgubbar - Din kompletta guide till sådd, plantering, förökning och skötsel!

Ett eget hav av röda smultron och söta jordgubbar är inte en omöjlig dröm - det är faktiskt ganska enkelt. Hemskördat är en lyx som alla kan njuta av, oavsett om man har en stor trädgård eller endast en liten balkong.

Smultron och jordgubbar är anpassade till det svenska klimatet. Ursprungligen är faktiskt jordgubben en hybrid mellan två sorters smultron. Under sommarmånaderna är Sverige självförsörjande på jordgubbar och det är en av de frukter man lätt kan odla hemma.

När du sår smultron och jordgubbar bör du vara medveten om att de sällan ger skörd första året. Om odlingen börjar inomhus tidigare på året kommer de pyttelilla fröna ändå knappast att mogna till bär förrän följande år. Tänk därför på att inte så dem för tidigt, detta kan också göra att de tar plats från andra växter som behöver sås inomhus tidigt. Istället kan du så jordgubbarna från mars till juli.

När plantorna har grodd och det bildats cirka 2-3 blad kan du förflytta varje planta till en egen kruka med näringsrik planteringsjord. De kan sedan planteras ut när risken för frost är över.

Färdiga plantor, om man väljer att införskaffa sådana, tenderar att ge en skörd redan första året. Men något färre bär än vad de kommer ge år två.

Jordgubbar och smultron är inte kräsna med varken jord eller plats. De kan i princip växa var som helst. Dock ger de bäst skörd om de står i ett soligt och väldränat läge. Dessa bär behöver vatten, och under det första etableringsåret bör du vara extra noga med bevattningen.

Om det är bärskörd man vill ha, så ger odlingarna beskedligt mindre frukt om de får torka ut. En metod för att behålla fukten är att täcka jorden med halm eller liknande, vilket också skyddar bären från direktkontakt med jorden.

Att kontinuerligt byta ut sina jordgubbar är ett viktigt moment för att bibehålla en god skörd. Efter omkring fyra år i samma jord minskar nämligen skörden kraftigt. Smultron och jordgubbar kan också förökas genom att ta sticklingar från de revor som plantorna naturligt skickar ut.

Kort sagt, oavsett ändamål, jordgubbar och smultron är lättskötta plantor som bringar glädje till din trädgård. Oavsett om det är för smakens skull, eller bara för de vackra blommornas. Lycka till!

Populärt just nu