Odla Majs hemma: Bästa Tipsen och Tricksen

Odla Majs hemma: Bästa Tipsen och Tricksen

Odla din egen majs framstår ofta som en utmärkt idé och det är mycket enklare än vad man kan tänka sig. Majsen går att odla i större krukor, pallkragar eller på friland. Njutningen av att äta färsk majs, direkt från plantan är något helt annat än färsk majs från butiken.

Det är inte särskilt komplicerat att odla majs och en kan välja att starta från antingen färdiga plantor eller från frön. Det finns två huvudsorter av majs; sockermajs och popcornmajs. Popcornmajs är sorter som bör torkas för att sen bli bra popcorn medan sockermajs kallar för sorter som ska ätas färska. För att få ut det mesta av skörden, kan några enkla tips tillämpas:

Först, använd bara en sort i dina odlingar eftersom majs korspollinerar sig. För det andra, plantera tätt och huller om buller. Majsen pollineras genom att hanblommorna som sitter i toppen släpper ner frömjöl till honblommorna längre ner.

Frön eller färdiga plantor? Majs gror i allmänhet snabbt och växer ännu snabbare. Samtidigt gillar majsen inte att omplanteras. Om man sår egna plantor från frö är det bäst att inte så dem för tidigt och sätta dem en och en i en kruka för att sen plantera ut när frostrisken är över.

Majsplantor kan placeras i dubbla pallkragar, på friland eller i större krukor, så länge det finns mycket jord. Det kan vara bra att blanda i kogödsel i jorden varje år.

Majs kräver en solig växtplats och mycket vatten; de gillar inte långvarig torka. De bör också gödslas ungefär var tredje vecka med ett bra gödsel. Om dessa förhållanden är uppfyllda kan du få upp till två majskolvar per planta under sensommaren och hösten.

När ska man skörda? Majskolvarna är klara när toffsen (honblomman) har vissnat och skrumpnat ihop. Beroende på hur varm sommaren är mognar majsen på sensommaren/hösten. När ni skördar kolvarna bör hela kolven tryckas ner mot marken så den lossnar.

Lycka till med din majsodling!

Populärt just nu