onion gardening

Odla lök hemma

Att odla lök hemma är en enkel process och det är mycket tillfredsställande att skörda sin egen lök. Det är upp till trädgårdsägaren om de vill vänta för att skörda löken när den är mogen, eller om de vill klippa lite blast här och där under sommaren för att tillföra fräschör och utsökt smak till sallader och olika typer av såser.

Bara de yngsta lökplantorna tar sig uppåt i försommarsolen. Man kan hitta ett urval av gul och röd lök, samt vitlök att plantera.

För att plantera lök behöver marken vara minst 10 grader och jorden bör vara varm samt ha torkat upp.

För optimal lökväxt bör jorden vara mullrik och väldränerad. En förberedelse av jorden kan innebära att man gräver upp den till ett djup på 50-75 centimeter och rensar bort allt ogräs. Blanda sedan de översta 15-20 centimeter av jorden med mogen kompost. Ett soligt läge är därmed idealiskt för lökodling.

Lökarna planteras minst 5 centimeter från varandra, med toppen av löken synlig ovan jord. Området kring löken bör sedan tryckas ned så att den står stabil.

Löken behöver vattnas när det är nödvändigt och det är bra om man vattnar generöst för att förhindra att löken blir bitter i smaken. För lökplanteringen kan man vanligtvis vattna regelbundet med flytande grönsaksnäring under sommaren.

För sommarbruk kan man skörda löken här och var medan blasten fortfarande är grön. Löken borde då användas direkt eftersom de inte tål lagring. Om man vill lagra löken, bör man vänta tills blasten börjar vissna innan man skördar. Skörda sedan när det är varmt och torrt väder och låt löken ligga kvar på marken i solen och torka ett tag.

Ett tips för att undvika problem med skadeinsekter som lök- och morotsflugor är att plantera lök och morötter i samma rad, varannan rad lök, varannan rad morötter.

Lycka till med din lökodling!

Populärt just nu