Odla koriander från frö

Odla koriander från frö

Koriander, coriandrum sativum, är inte bara en av världens mest älskade kryddväxter; den är också en av de mest avskydda. Denna ettåriga, snabbväxande växt erbjuder dock mer än bara smak - den erbjuder en hel del trädgårdsnöje. Oavsett om du är en korianderfantast eller inte är det värt att prova att odla koriander. Hemma hos oss, är koriander en självklarhet till cevichen och till fishtacos och vi odlar den både på friland, i kruka och i vår hydroponiska odling.

Koriander: En växt med många saker

Den kan lätt förväxlas med persilja till utseendet, men dess unika doft och smak skiljer den åt. Koriandern kan bli upp till 40 cm, och det är dess blad man oftast äter och använder vid matlagning. 

Odla koriander hemma

Koriander går att odla både i kruka, på friland eller hydroponiskt. Den trivs i varmt, soligt till halvskuggigt läge och föredrar lucker, näringsrik och väldränerad jord. För krukodling är blomsterjord eller urnjord ideal.

Steg För Framgångsrik Odling

  1. Förodling: Börja inomhus i mars för utplantering efter sista frost. Detta förlänger säsongen där du kan odla koriander.
  2. Direktsådd: För de som föredrar det enkla, kan koriander sås direkt på friland när jorden blivit varm.
  3. Skötsel: Håll jorden fuktig men inte blöt. Gallra plantorna för tillräckligt utrymme och undvik att plantera nära fänkål som kan hämma tillväxten.

Skörd och Användning

Koriander är redo för skörd redan 6-8 veckor efter sådd. Bladen kan klippas efter behov, och efter ett tag blommar koriandern och du kan ta frön från den. Fröerna är perfekta för matlagning eller som startpunkt för nästa års odling, tänk på att dessa inte har samma smak som bladen.

Delade meningar

Det är värt att nämna att koriander inte är för alla. För vissa bär dess smak en oönskad likhet med tvål. Men för de som älskar den, erbjuder koriander en smakhöjare för många rätter. Se exempel på recept att laga med koriander här

Se vårt utbud av korianderfröer här.

Populärt just nu