gardening in north

Odla i Norrland: Tips för framgångsrik odling i tuffare klimat

I Norrland kan bakomliggande faktorer som strängt klimat utmana den inbitna odlaren och trädgårdsentusiasten. Men med rätt strategi och växtval kan man ändå skapa en blomstrande trädgård i norr. Att odla i Norrland Det unika med klimatet i Norrland skapar både möjligheter och utmaningar för odling. Tack vare dinastier som Koloniträdgårdsförbundet kan praktisk kunskap och råd om de specifika förutsättningarna för odling i Norrland delas.

Det är absolut möjligt att odla en mängd olika växter i Norrland, men det kräver lite extra planering och förberedelse. Faktorer som korta somrar och långa, hårda vintrar kan göra odlandet till en utmaning, men det finns olika sätt att motverka detta.

De flesta grönsaker kan odlas i Norrland, förutsatt att förkultivering och fiberdukar används. Kålväxter, purjolök och selleri, bland andra, kan behöva förkultiveras och räkna inte med att de blir lika stora som i södra Sverige.

Alla ettåriga blommor kan odlas i Norrland, men för att uppnå en överflödande blomning kan det vara nödvändigt med förkultivering.

Perenner klarar sig förvånansvärt bra i Norrland, särskilt om de har en skyddad och väl dränerad plats. Dock kan några typer av perenner vara beroende av den långa, varma sommaren för att blomma ordentligt.

Fruktträd kan odlas i Norrland, men valet av sort är avgörande. Tidiga sorter fungerar bäst, medan päronträd kräver bästa möjliga förutsättningar och kanske inte kan odlas så långt norrut.

Majoriteten av bärslag, såsom vinbär, hallon, krusbär och jordgubbar, är alla tåliga. Dock kan sena sorter inte alltid mogna tillräckligt.

Det finns även en rad prydnadsbuskar och träd speciellt framtagna för Norrlands klimat.

Omsorgen för gräsmattan har stor inverkan på hur den övervintrar. Det kan vara klokt att undvika viss gödsling, att klippa för kort eller sent på säsongen.

Populärt just nu