growing vegetables in pots

Odla grönsaker hemma – Lätt för nybörjare! Skötsel och tips för att odlas i krukor

Alla börjar som nybörjare i någonting. Grönsaksodling i kruka kan tyckas överväldigande med alla tekniska termer och metoder. Men ingen kan bestrida hur roligt det är att se sina egna grönsaker växa fram. Denna artikel ger en enkel guide för att odla i krukor, perfekt för alla nybörjare.

Första steget är att utvärdera exponeringen för sol vid den plats där krukorna planeras att placeras. Om sommaren får du ungefär 6 timmars sol eller mer = full sol. Om du får mindre än 6 timmars sol men mer än 3-4 timmar = halvskugga. Om du får mindre än 3-4 timmars sol = skugga. Var inte rädd för att pröva dig fram, det är endast genom försök som man lär sig.

Nästa steg är att välja vilka grönsaker som ska odlas. Ett tips är att odla det som oftast äts i hemmet. Om det finns barn eller andra familjemedlemmar kan det vara kul att låta alla välja något de gillar. Här presenteras en lista över lätta grönsaker att odla och hur man odlar dem.

Salladslök, gurka, rädisor, sockerärtor och zucchini är alla utmärkta alternativ att börja med. Dessa grönsaker är enkla att odla och kräver minimal skötsel. Glöm inte att vattna dina grönsaker regelbundet och applicera gödningsmedel ett par gånger under växtsäsongen för att främja tillväxten.

Förutom dessa grundläggande grönsaker kan du även prova på andra sorter som mangold och plocksallat som är mer förlåtande och kan växa under olika ljusförhållanden.

Generella råd och tips för odlande av grönsaker i kruka inkluderar att regelbundet skörda grönsakerna, samt att vattna vid torka. Krukjorden torkar ut snabbare än marken, så vara uppmärksam på detta. Dessutom uppmuntras experimentering för att förbättra och lära sig mer om odlandet.

Lycka till!

Populärt just nu