Varför grodda
Att grodda är ett bra sätt att få fräscht grönt på tallriken även vintertid på ett miljövänligt och enkelt sätt. Fröna är som små komprimerade näringsbomber och det gör groddarna i sin tur till rena supermaten. Ju större grödan sen blir desto mer utspätt blir näringsinnehållet.
Groddar är billig, lättodlad mat och de kan knappast bli mer närodlade än i egna köket.
Vad kan jag grodda
Det finns ett stort utbud groddfrö på marknaden. Förpackningarna brukar vara lite större än de vanliga fröpåsarna. Själv håller jag gärna utkik efter ekologiska frö. Det går att grodda det mesta från de vanliga torkade mungbönorna och gula ärtorna från matbutiken till lite exklusivare fänkålsfrö, rädisor och rättika. Listan kan göras nästan hur lång som helst men jag ger några exempel. De flesta passar bra som tillbehör på tallriken och på ostsmörgåsen, men kan användas på många andra sätt också, i fyllningar, bakverk, som smaksättare.
Mungbönor, lite kålaktig smak. Långa groddar där man sköljt bort skalen är goda i soppor och grytor, särskilt det asiatiska köket går bra att frysa efter lätt uppkok. En bra basgrodd.
Gula ärtor, kan mixas till pastej eller falafel, användas i olika röror eller få växa vidare till ärtskott.
Fänkål, lätt lakritssmak, goda till morötter, morotssoppa, nässelsoppa, kan nästan ätas som godis.
Rättika och rädisa, ofta en härlig röd färg och ett milt bett.
Bockhornsklöver, har en lätt currysmak som gör sig extra bra till äggrätter och kyckling.
Alfalfa, en bra basgrodd med kålaktig smak som passar till det mesta.
Hur gör man
Enklast är att använda en glasburk eller ett litermått där man blötlägger 1-2 matskedar frön åt gången. Minsta blötläggningstid kan variera mellan 4 – 12 timmar beroende på storlek, men det är ungefärligt. Det brukar fungera bra att blötlägga under natten och sen hälla av genom trådsil och skölja igenom direkt under kranen, låta fröna rinna av medan man äter frukost och sen hälla tillbaka i litermåttet. De två första dagarna bör man skölja minst två gånger per dag, sen räcker det med morgon och kväll. Det viktiga är att de inte torkar ut.
De kan stå på köksbänken eller i ett köksskåp bara man kommer ihåg dem. Bleka groddar som odlas mörkt får mildare smak, men vill man ha dem lite gröna är det bara att ställa fram i ljuset nån dag.
Groddar växer snabbt och är ätklara på 5-7 dagar, sen kan de förvaras i kylskåpet med nån sköljning då och då.
Skal som sitter kvar är inget problem, utan brukar få följa med, men vill man absolut ta bort alla kan man blötlägga, röra runt och skumma av.
- ANETTE BRUNSELL