flowers

Odla egna snittblommor med perenner

Snittblommor, speciellt de man odlar själv, har ökat i popularitet men det kräver dedikerad insats att upprätthålla en sådan odling. För de som inte kan lägga ner den tid det kräver, kan perenner vara svaret. Dessa växter återkommer årligen och kräver oftast mindre skötsel än snittblommor.

Perenner återkommer år efter år och är relativt lättskötta vilket de att inte kräver mycket av odlaren. Dessutom är perenner flexibla när det kommer till var man kan odla dem. De växer fint i varierande ljusförhållanden, allt från skugga till sol, och i olika typer av jord, både lerig och sandig, både fuktig och torr. Perenner är till och med lämpliga för odling i kruka. Vilka sorter man bör välja beror helt och hållet på ens trädgård eller läge. Här är några sorter av perenner som passar perfekt som snittblommor.

Pioner är fluffiga, vackra blommor som ofta har en behaglig doft. De är väldigt fina till snitt och man kan klippa dem antingen i knopp eller som utslagna, beroende på hur mogen buketten skall vara. Pioner kan växa i sol till halvskugga och föredrar näringsrik jord. Pioner är en av de mest långlivade perennerna man kan hitta.

En annan populär perenn är stäppsalvia som är älskad av fjärilar och bin. Den har rak struktur vilket gör den vacker tillsammans med mer fluffiga växter. Dessutom, ju mer av blomman man plockar, desto mer blommar den.

Även jättedaggkåpa gör sig utmärkt som snittblomma. Dess blommor används ofta som utfyllnad i buketter och även bladen kan vara användbara. För att begränsa spridningen av plantan bör man klippa av blommorna innan de går i frö.

För den som söker en torktålig variant är det svårt att hitta en bättre kandidat än Röllika. Dessutom blir den bara vackrare ju mer man klipper av den. Blommorna finns i olika färger och plantan är väldigt långlivad.

Prydnadsgräs kan användas som utfyllnadsväxter i buketter men skulle också göra sig fint i rabatten. Precis som andra perenner finns det många olika sorters prydnadsgräs att välja mellan, alla anpassade för olika förhållanden.

Att odla egna snittblommor med perenner är både prisvärt och tidseffektivt. Dessutom är det att ge naturen lite extra kärlek, vilket också ger tillbaka i form av vackra blommor att njuta av.

Populärt just nu