growing flowers

Odla dina egna snittblommor hemma - en enkel guide

Att unna sig en vacker bukett snittblommor är lyxigt och kan förgylla vilket bostadsutrymme som helst. Men visste du att det faktiskt är enkelt och roligt att odla egna snittblommor hemma? Med lite tid och omsorg kan du njuta av hur mycket blommor du vill, när du vill. Dessutom blir det vanligtvis så många blommor att du kan ge bort vackra buketter i present.

För att börja med ditt eget trädgårdsprojekt med snittblommor, behöver du först en lämplig plats för ditt blomsterland. Idealt är en solig plats som är lätt att nå. En del av trädgården eller gräsmattan kan omvandlas utan alltför stor ansträngning. Plocka bort oönskade växter och ogräs och blanda i kvalitetsjord för att berika jorden. Kom ihåg att ta bort allt ogräs innan plantering.

En annan enkel lösning är att använda ett upphöjt planteringslåda, täcka botten med kartong och tidningar och fylla den med ny jord. Att välja vilka blommor att plantera är det nästa steget. Ettåriga växter är ofta ett bra val då de oftast producerar flest buketter under en sommar. Både gräs och blommor med fluffigt växtsätt eller med långa stjälkar ger vackra buketter. Växter som blommar mer ju oftare de klipps ner är särskilt praktiska för snittblomsodling.

Du kan antingen dra upp växterna från frö hemma, eller köpa redan växande plantor. Vissa växter är enkla att så hemma, och behöver inte sås särskilt tidigt. Om du direkt sår kan det dock vara risk för att sniglar äter upp de små plantorna, så låt dem växa till sig lite först. När du har dina plantor redo är det dags för det roliga momentet - planteringen!

När du planerar din plantering, tänk på att hålla avståndet mellan dina växter för bästa tillväxt, och placera högre växter längre bak och lägre växter längre fram. Placera ut alla plantor först innan du planterar dem så att du får en överblick av utplanteringen. Vattna dina plantor efter plantering, och täck med fiberduk vid risk för frost.

Vatten dina blommor vid torka och gödsla regelbundet för optimal hälsa och tillväxt. Ett viktigt tips att komma ihåg är att plocka blommor regelbundet, då detta faktiskt stimulerar mer blomning.

Populärt just nu