herb gardening

Odla dina egna kryddväxter!

Att ha egna kryddväxter är en njutning utöver det vanliga. De skänker inte bara glädje med sin skönhet och arom, utan de är också hälsosamma och lockar till sig vackra fjärilar och nyttiga bin. Ett urval kryddväxter som fungerar särskilt bra att odla är bland annat persilja, salvia och timjan. De kan till exempel odlas tillsammans med blommor som tagetes och de flesta går utmärkt att frysa in eller torka för senare användning.

Många kryddväxter drar till sig insekter som fjärilar och bin, kräver inte mycket omvårdnad och passar utmärkt i både krukor, rabatter och trädgårdsland. Dessutom kan de skördas och torkas när utomhussäsongen är över. Det finns ett rikt utbud av kryddväxter att välja mellan, och du behöver bara en liten yta för att rymma en värld av dofter och smaker. En balkonglåda, en stor kruka eller en pallkrage fungerar utmärkt för den som har ont om plats. Har du trädgård eller kolonilott kan du anlägga en renodlad kryddträdgård eller blanda kryddväxterna med dina grönsaker i landet eller blommorna i rabatten.

Dina kryddväxter vill gärna stå soligt och varmt. De flesta av våra kryddväxter kommer ursprungligen från Medelhavet och trivs bäst om de står i ett varmt och soligt läge. Om du planterar flera olika kryddväxter bör du se till så att de högre plantorna inte skuggar de lägre. Utöver ett soligt och varmt läge bör du också välja en plats där du enkelt kommer åt dina kryddväxter. Då blir det lätt att klippa några grenar till lunchen eller ett par blad till teet.

Men hur sköter man egentligen sina kryddväxter? Att odla kryddväxter är faktiskt enkelt! De har inte stora krav och trivs i vanlig trädgårdsjord. För bästa arom borde kryddväxterna placeras i lucker, sandblandad jord och i ett varmt och soligt läge. Kryddväxter som du köper kan planteras ut så snart risken för frost är över.

När det gäller skörd och förvaring av kryddväxter finns det några tips att följa. Majoriteten av örtkryddorna är bäst som färska, men de kan också med fördel skördas och torkas eller frysas in. Kryddväxter kan skördas under hela växtsäsongen, men plantorna är mest aromatiska strax före blomningen. Vissa kryddor, som dill, mynta och persilja, kan även med fördel frysas in färska.

Populärt just nu