growing potatoes in pots

Odla din egen potatis i krukor och hinkar

Egenodlad potatis smakar bäst och det behövs varken ett potatisland eller en trädgård för att kunna odla det! Att odla potatis i hinkar och krukor är både lätt och effektivt. Detta är en metod som är speciellt bra för platser med begränsat utrymme och är också lätt att underhålla. Till och med barn kan ha sina egna krukor där de ser sin potatis växa dag för dag.

Det första steget i processen är att välja potatisvariant. Det finns tidig potatis som inte lagras särskilt länge och sen potatis som går att lagra i flera månader. Dessutom finns det ett stort urval av färger, från guld till lila. Prova olika sorter och anordna en provsmakningsmiddag för att hitta din favorit.

Användning av s.k. sättpotatis, som är kontrollerat utsäde, rekommenderas på grund av risken för sjukdomsspridning med vanliga butiksköpta potatisar. Innan du sätter potatis är det bäst att förodla den inomhus för att få en tidigare skörd. Du behöver bara lägga potatisen på ett ljust ställe, helst utan vatten eller jord, och invänta att groddarna ska börja växa.

När det är dags att plantera blir valet av kruka eller hink viktigt. Minst tio liters kapacitet rekommenderas och det borde finnas hål i botten för dränering. Placera två till tre potatisar i behållaren, beroende på storlek, och täck dem med ett tunt lager jord innan vattning. När du ser att blasten börjar växa, fortsätt att lägga till jord, men se till att bara den yttersta toppen syns. Fortsätt vattna och lägg till mer jord tills du når kanten av krukan eller spandra.

Skörden kan börja när du känner dig redo, tack vare bekvämligheten med hinkmetoden. Stick bara in handen i hinken och välj de största potatisarna, medan resten fortfarande kan stanna kvar för att växa. Sen potatis skördas efter att dess blast har vissnat helt, medan tidiga sorter kan skördas litet i taget vid behov.

En sista punkt att tänka på är att hålla din potatis borta från tomatplantor för att undvika överföring av sjukdomar. Njut av din hembakade potatis och se hur roligt och enkelt det kan vara att odla din egen mat.

Populärt just nu